Nieuws van het oostfront

De strategisch uiterst belangrijke Russische varkensvleesmarkt dreigt op termijn veel moeilijker te bewerken te zijn voor de EU. Oorzaak: protectionisme van de Russen.

Is de Russische minister van landbouw nou een optimist of een pessimist? De varkenshouderij in zijn land is amper een jaartje aan het groeien , of hij pleit al voor overheidsingrijpen. Alexej Gordejew geeft zijn regering het advies marktbeschermende maatregelen te nemen, meldt de Duitse varkenshoudersbond ISN.
Lees dus: Beste mensen, verhogen, die importtarieven voor buitenlands varkensvlees. Dat is optimisme over de daadkracht van de eigen sector, die hij blijkbaar in staat acht om snel in de eigen behoefte aan varkensvlees te voorzien. Het is aan de andere kant juist pessimisme over het vermogen van de Russische varkenshouders en vleesverwerkers om de buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden. Het staat ook haaks op het kersverse WTO-lidmaatschap van Rusland.

Voorbode moeizame handel

Ik krijg er een wat onrustig gevoel van. Op de korte termijn loopt de handel vast nog wel door. Voor de varkensvleesleverancier EU is het geluid van Gordejew echter een extra voorbode van moeizame handel met Rusland op de lange termijn. En Rusland is op de wereldmarkt na Japan verreweg de grootste inkoper van varkensvlees. We hebben een jaar gehad met vlot verlopende varkensvleesexport in die richting, maar de machine begint te haperen . Brazilië levert er al weer volop en wat zeker zo vervelend is: de onenigheid tussen Rusland en onze mede-EU-lidstaat Polen is nog lang niet uit de wereld. En dan, tot overmaat van ramp zou ik bijna zeggen, zitten ook de Amerikanen nog eens op het vinkentouw om de Russische markt volop te bestoken met hun varkens- en rundvlees. Je zou kunnen aanvoeren dat die zich gedeisd moeten houden vanwege de voerkosten (in korte tijd vrijwel verdubbelde maïsprijzen). Maar in 2007 krijgt de EU nog heel wat te stellen met de klandizie in het oosten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.