Buigen voor Big Bruder

Vion Duitsland wil de varkensmarkt meer naar zijn hand zetten door de eigen 'Hauspreis' voortaan eerder bekend te maken.

Vion Duitsland zet voortaan zijn varkensprijs op donderdag. Het is een min of meer officiële bevestiging van wat in de praktijk al vaker gebeurde. Zo ook de laatste 3 weken, tot ergernis van degenen die op vrijdag de toonaangevende ‘Vereinigungspreis’ bekendmaken. Volgens de Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch doet Vion dat om druk op de Vereinigungspreis prijs te zetten, iets waar ook concurrent en collega Tönnies een handje van heeft. Het is momenteel handje drukken om de macht in de sector.

Sinds jaar en dag vleeshandel op donderdag en vrijdag

Volgens Vion zou het de stabiliteit in de markt ten goede komen. Nou, ik vraag me af of dat nou de reden is. De vleeshandel vindt sinds jaar en dag op donderdag en vrijdag plaats, met een uitloop naar maandag, de Italiaanse hammenmarkt. Vandaar ook dat de Vereinigungspreis sinds 22 april vorig jaar op de vrijdag wordt gezet. In de jaren ervoor was dat op de donderdag met navolgende correctie/bevestiging (doorhalen hetgeen niet van toepassing is) op maandag.

Tijd zal het leren

Als Vion stelt dat de verkoopstaf die vleeshandel op donderdag al aardig in beeld heeft, rest mij niets dan een diepe buiging voor hun durf. Immers, als je al vroegtijdig bekendmaakt wat je van plan bent voor de varkens te geven, gaan ook de vleesinkopers rekenen. Ik buig dan tevens voor de Duitse Vion-varkensinkopers, want die krijgen het nu moeilijk. De varkensleveranciers hebben meer tijd om te gaan shoppen of er elders niet meer te halen valt.
Of is het juist de bedoeling dat er helemaal niet meer geshopt wordt, dat alle handel wegvalt? Die koers is eigenlijk wel ingezet. Als boer/handelaar kun je immers niet meer om de genoemde grote partijen heen, die het in dit opzicht overwegend met elkaar eens zijn. De tijd zal uitwijzen hoe de markt hierop reageert.

Vion Nederland blijft op maandag

Navraag leert dat Vion Nederland de eigen bordesprijs gewoon op maandag bekend blijft maken. De vleesafzet van de Nederlandse tak van het concern is immers veel internationaler georiënteerd, komt dus minder snel in kaart, aldus de logische verklaring. En het is natuurlijk best prettig om te weten welk effect de Duitse donderdag- en vrijdagprijzen hebben op het varkensaanbod.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.