288 x bekeken

Voeren of opstoken?

Hoge ziektedruk, hoge Canadese dollarkoers en hoge maisprijzen verlagen de concurrentiekracht van de Noord-Amerikaanse varkenssector.

Op de wereldmarkt voor varkensvleesmarkt zijn Canada en de Verenigde Staten grote rivalen van de EU. Hun slagkracht loopt de laatste tijd wel de nodige averij op, door problemen in de varkenshouderij die ons (nog?) niet raken. In Canada is het een combinatie van factoren. Op de varkenshouderijen is zeer veel uitval van dieren door een hardnekkige en zeer virulente variant van aan circo gerelateerde ziekte. De slachterij- en vleesverwerkende industrie zit in de rode cijfers, als gevolg van ongeregelde aanvoer van varkens en de voor export funeste invloed van de sterke Canades dollar. In de grote varkensprovincie Quebec is al de hulp ingeroepen van oud-premier Lucien Bouchard, een bewezen briljant onderhandelaar, om te komen tot herstructurering van de sector.

Maisprijs

En in de United States of America? Daar hebben de varkensboeren kopzorgen om de prijs van mais. Van oudsher is er een sterke band tussen de maisprijs en de bereidheid om uit te breiden in de varkenshouderij. Doordat tegenwoordig de vaste kosten zwaarder wegen dan variabele is die maisprijs wel iets minder belangrijk, maar ze hebben er nog wel degelijk mee te maken. De oorzaak daarvan is de enorme opkomst van de productie van biobrandstof: uit graan gestookte ethanol. Geen whiskey, maar alternatief voor benzine. Al zou de olieprijs dalen, dan nog voorziet men een verdubbeling van de maisprijs op termijn.

Discussie

Woensdag 18 oktober is er van 2.00 tot 3.00 Amerikaanse tijd, dat is dus omstreeks 22.00 uur (wel even oppassen met de zomertijd, dus kijken vanaf 21.00 uur) een live discussie over de gevolgen van dit probleem voor de veestapel (het treft in de VS ook de rundveesector). Voor de geïnteresseerden: je kunt aanmelden op de website.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.