2 reacties

‘Jef, stuur ze maar naar ‘Olland’

Voor de import van vleesvarkens wordt de herkomst België steeds belangrijker. De prijzen zijn er verlaagd ten opzichte van 'Olland'.

In de afgelopen jaren heb ik geleerd me op het gebied van varkens en vooral varkenshandel nergens meer over te verbazen. Aan de grens staat – ziektes natuurlijk daargelaten – geen bord met verboden toegang en al helemaal geen aanduiding ‘eenrichtingsverkeer’.

Duitsland wél eenrichtingsverkeer’

Toch is dat laatste nu wel het geval met vleesvarkens van en naar Duitsland. Daar gaan alleen nog varkens heen, er komen er nauwelijks nog vandaan. De import die Nederland (in het bijzonder Vion) nu nog heeft, komt dit jaar hoofdzakelijk uit Denemarken, Frankrijk en, voor de helft, uit België. Het zijn geen wereldschokkende hoeveelheden, maar altijd nog een kwart miljoen varkens in de periode tot en met oktober.

Belgische varkens goedkoper dan Nederlandse

Het Belgische prijsniveau is dit jaar dan ook gezakt ten opzichte van het onze. Volgens de Duitse ISN-vergelijking is dat met gemiddeld 2 cent per kilo geslacht-gewicht, gerekend over de periode van januari tot en met vorige week.

Transparantie in de markt werkt

De Belgische bond van varkenshouders VeVa kan wat de opbrengsten betreft, toch nog een meevallertje boeken. De bond heeft eind 2004 de VeVa-producentenprijs in de markt gezet, gebaseerd op de gerealiseerde prijs van wekelijks 20.000 varkens. De notering is een gemiddelde en is daarmee iedere week een ijkpunt voor de deelnemers aan deze peiling.
Als je deze notering vergelijkt met de ISN-berekening van het Belgische niveau, die uitgaat van de varkensnotering van integratie Danis, blijkt VeVa dit jaar 0,5 cent per kilo geslacht-gewicht hoger te scoren. Eens te meer zien we dat transparantie in de markt, het doel van deze VeVa-notering, zeker effect sorteert.
Voor wat betreft de huidige prijzen kan de import uit België zich zeker handhaven, het zal de opbrengst bij de Belgische collega’s niet schaden.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ludo M.R. Dobbels

    Het blijft me steeds opnieuw verbazen hoe goedkoop de Nederlandse varkenshouders hun varkens blijven verkopen aan Vion. Weet dat Vion in België varkens aankoopt aan een prijs die tot 10 eurocent boven Danis noteert, levend wel te verstaan. Doordat ze dit blijven doen kunnen ze de varkens bij jullie goedkoop aankopen en trekken ze eigenlijk de varkensprijs in Europa naar omlaag. Vraag is bij dit alles hoelang nog de Nederlandse varkenshouders dit dulden. Vion is immers een coöperatie en zou maar één doel mogen hebben: de varkens zo duur mogelijk laten worden. Niets is echter minder waar! Wanneer worden de producenten zich hiervan bewust? HOELANG NOG?

  • no-profile-image

    maydonna

    Vion een cooperatie? Nou, dat ben ik niet met je eens. Erg lang geleden was dat wel zo. Veranderde prijsnoteringen maken het vergelijken alleen maar moeilijker. Met als gevolg meer macht, lagere prijzen voor ons. Dat is Vion goed gelukt. Positie in Duitsland en van daaruit export naar Europa, vooral oost gevolg. Met de varkens gaat ook ons geld de grens over en daar zien we niets van terug. In varkensland is Nederland te klein geworden. Als we dit blijven laten gebeuren worden we wat opbrengst betreft net zo afhankelijk als Denemarken en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.