191 x bekeken

Groot, groter, grootst… te groot?

De geplande overname van varkensproducent en vleesverwerker Premium Standard Farms door het Smithfield concern leidt tot groeiende ongerustheid en vragen in de VS. De marktmacht van Smithfield wordt velen té groot.

Als bedrijven samengaan, doen ze dat uit meerdere overwegingen. Ofwel de een koopt de ander om van een lastige concurrent af te zijn, het kan ook zijn dat, zoals dat zo fraai heet, het totaal meer is dan de som der delen. De nieuwe, grotere organisatie heeft doorgaans minder overheadkosten en kan dankzij schaalvergroting doelmatiger werken.

Marktmacht

Een ander belang speelt ook een rol: marktmacht. En daar weten de Nederlandse varkenshouders alles van. Met name de NVV ziet met argusogen hoe in Nederland de macht van Vion, voorheen Dumeco, voorheen Sturko enzovoort, steeds meer is gegroeid door middel van overnames en fusies. Protesten bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit en bij Brussel helpen echter niet. Als het gaat om de varkensmarkt en de vleesmarkt in het algemeen geldt ineens de totale EU als marktgebied. En dan heeft Vion ineens een minder dominante positie.

Smithfield

In de Verenigde Staten zouden ze erom lachen, omdat alles er minstens een à twee maten groter uitvalt dan hier. Toch is ook daar nu ongerustheid ontstaan over de jongste groeistuip van moloch Smithfield. Met de overname van een andere gigant, Premium Farm Foods, zou het concern 30 procent van alle Amerikaanse varkensslachtingen in handen krijgen en en 20 procent van alle zeugen.

Senatoren roeren zich

Het leidt tot discussie op hoog niveau. Meerdere senatoren bemoeien zich er momenteel mee, uiteraard vooral degenen die binding hebben (of pretenderen te hebben) met de kleine boeren. Het ministerie van Justitie, waaronder mededinging blijkbaar valt, stelt dat het zorgvuldig gaat kijken naar de overname, die zou kunnen leiden tot een monopsony, feitelijk een monopoliepositie aan de inkoopzijde. Smithfield krijgt nog het een en ander uit te leggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.