Commentaar

280 x bekeken 1 reactie

Kopersstaking?

Directeur Willie van Lieshout van Bouman-voeders doet er alles aan om maar goed te praten dat zakendoen met ProFat, voorheen vetsmelterij Verkest in Deinze (B.) gangbaar is.

Dat is wel een beetje vreemd, want hij is een van de weinige, zo niet de enige afnemer ervan in Nederland. Het door Bouman gebruikte varkensvet, een slachtbijproduct, is inderdaad nooit in opspraak geweest.
Maar het bedrijf wel. Het veroorzaakte de dioxinecrisis van 1999 waarop de Belgische premier zijn ontslag moest indienen.

Bij kwaliteitssysteem TrusQ staat de firma ProFat op de rode lijst. Of dat alleen vanwege imago is, of omdat er meer fout zat bij een audit in de lente van 2005 willen de TrusQ-mensen niet on the record zeggen. Maar de toon waarop ze het zeggen spreekt boekdelen: een bloedlinke zakenpartner.

Daar moet je dus geen zaken mee doen. Niet handig dus voor de voorzitter van de SafeFeed-keur die opgericht is als tegenhanger voor de middelgrote en kleine voerleveranciers die niet onder TrusQ mee mogen draaien. Geen wonder dat branche-organisatie Nevedi uiterst terughoudend is een mening te geven over deze ontpoppende dioxine-affaire. En dat gaat hard. Het ANP rept al van honderden besmette varkensbedrijven, dus het wachten is op de opening van het journaal vanavond en de daaropvolgende onvermijdelijke kortdurende kopersstaking voor varkensvlees.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mts. Roelofs

    Ik zit nog met een vraag: hoe kan het varkensvet dat Profat geleverd heeft besmet zijn geraakt met dioxine? Is dit door "bijmengen" van een of ander goedje ontstaan of was het varkensvet dat Profat leverde "van nature" besmet met dioxine? Het kan aan mij liggen maar dit lijkt helemaal geen item in deze zaak te zijn. Als de dioxine "van nature" in het varkensvet zat dan is er veel meer mis!

Of registreer je om te kunnen reageren.