149 x bekeken

In de fout

Er is weer eens herrie in de tent, met het jongste dioxine-schandaal.

Dat is niet bevorderlijk voor het image van varkensvlees bij de consument. En vlees wordt toch al met argusogen bekeken, als er iets mee aan de hand is haalt dat meteen de voorpagina’s van de landelijke dagbladen.
Zie ook het Algemeen Dagblad van vanmorgen, met een verhaal over bedorven partijen Duits wild die misschien wel op de Nederlandse markt zijn gekomen. Het is maar te hopen dat de kwestie snel in kaart te brengen is en niet leidt tot een lange nasleep.

In de Verenigde Staten zitten nu heel wat exporteurs en vleesproducenten te zweten vanwege de gigantische blunder die gemaakt is door een partij rundvlees aan Japan te leveren met daarin resten van ruggegraat. De net twee weken daarvoor opgeheven importstop is acuut weer ingesteld, hangende verdere onderzoeken en discussie. Of de export naar Japan weer snel op gang komt is maar helemaal de vraag, en àls hij weer wordt toegestaan moet ook de publieke opinie in Japan nog ‘om’.

De afzet van varkensvlees in Japan zal het zeker niet schaden. Vooral Deense exporteurs zal het niet onwelkom zijn. Maar die hebben zo weer hun eigen sores. Er loopt in Japan een onderzoek naar ontduiking van importtarieven op varkensvlees door managers van importeur ISS Foods, een daar gevestigde dochtermaatschappij van Danish Crown.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.