190 x bekeken

Er ingetuind

Ziek geweest, op maandag en dinsdag. En verbaasd, op woensdag. Kijk, met de nieuwe ‘bordesprijs af boerderij’ van Vion in het vooruitzicht ben je extra benieuwd naar de laatste roepprijs volgens het oude regime.

Maar de overschrijding van de mutatie in de verwachtingsprijs van de Utrechtse varkensbeurs met 3 cent was zacht gezegd ongebruikelijk. En is die varkensvleesmarkt dan zo snel weer aangetrokken? Neen. Vrijdag keken we immers al op van de plus met 4 cent van de Duitse verwachtingsprijs.

Blijkbaar hebben ze in Boxtel de gang van zaken in de vestiging Düsseldorf wel moeten volgen, om het Nederlands-Duitse prijsverschil niet te laten oplopen. Daar hadden ze zich helaas verslikt in de voorgaande week. Afwijken van de Duitse verwachtingsprijs deden Vion en de Duitse collega-slachtreus Tönnies wel vaker in een neergaande markt. Zo ook voorafgaande aan de notering van 6 januari. Vion ging uit van een huisprijs à €1,28. Dat was 3 cent beneden de verwachtingsprijs. Tönnies liet Vion er echter inlopen door toch een hogere prijs neer te zetten van € 1,32. Corrigeren naar wat hoger mocht Vion niet meer baten: wég varkensȦ Op vrijdag de 13e liep het grote Vion dan ook braaf mee met de nieuwe notering, door een zeer forse stap te maken.

Terzijde: waar ik het heb over de Duitse verwachtingsprijs bedoel ik de notering van de Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch. Deze heette tot 1 januari nog Nordwestpreis, maar geldt tegenwoordig voor heel Duitsland. De nieuwe titel luidt Vereinigungspreis. In de wandeling zijn ook ISN-notering wel gebruikt, of ‘ZMP’, naar het marktbureau dat de prijszetting begeleidt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.