Commentaar

238 x bekeken

En meer, en meer. . .

Meer dioxine in de monsters en meer bedrijven. Dat beeld begint zich nu te ontwikkelen. De VWA trof in een monster voedervet van begin november de hoogste waarde dioxine aan: ruim 400 nanogram per kilo.

Overigens nog steeds ver onder de waarden die in 1999 gevonden zijn. Toen liep het op naar 10.000 nanogram per kilo. De VWA is niet zo scheutig met dat soort informatie, haar Belgische evenknie juist wel. Een verschil van dag en nacht.
Die ene uitschieter van vet van begin november was voor de Belgen aanleiding langer terug te kijken: tot en met 15 oktober. En daardoor zijn er nu niet twee, maar vier Belgische mengvoerbedrijven geblokkeerd. Het aantal geblokkeerde varkens- en pluimveebedrijven zal volgens inschatting van de Belgische vereniging van varkenshouders Veva groeien van 96 naar een kleine 500.

Het is echter niet te verwachten dat Belgisch onderzoek tot een groot aantal besmette dieren zal leiden. Veel van het voedervet is in België namelijk verwerkt in slachtkuikenvoer. En de kuikens die er rond 1 november van vraten, zijn allang dood en opgegeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.