Commentaar

263 x bekeken 1 reactie

Dioxineleed op komst

De slachtsector is in rep en roer nu er dioxine-houdend varkensvoer is uitgeleverd door Bouman Voeders in Andel.

De slachterijen bezweren dat er geen bedrijven geblokkeerd zijn. Dat is hun ergste nachtmerrie, blokkeren van bedrijven zal leiden tot cancellen van orders door buitenlandse afnemers. Dan is 25 cent prijsdaling nog niks.
De slachterijen nemen hun eigen verantwoordelijkheid, zeggen ze. Dat moeten ze gewoon volgens de General Food Law. Daarom sluiten ze 28 bedrijven, meest rond Deurne, uit van levering hangende vervolgonderzoek. De 28 bedrijven betrokken via de wederverkopers Steijn Voeders en Vleuten Voeders varkensvoer van Bouman. Maar het zullen er meer worden die niet kunnen leveren. Want Bouman-directeur Willie van Lieshout rept van 30 tot 50 bedrijven waar volgens hem nader onderzoek nodig is, terwijl hij onderweg is naar een vergadering met de VWA. Wordt vervolgd dus, er is meer dioxineleed op komst.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Carl Koch

    Dioxineanalyses zijn verhoudingsgewijs kostbaar, dat is een zeer belangrijke reden waarom in de voedselproductie op dit punt niet het zekere voor het onzekere wordt genomen. Buiten de veevoedingssector, heeft dioxine een nog lagere aandacht. Een voorbeeld is het milieukundig bodemonderzoek. Er zijn naar verwachting vele landbouwpercelen verontreinigd met dioxine, maar deze zijn nu niet bekend. Ook theoretisch bekende risico gebieden vallen buiten een nominatie dioxine analyse. Bovendien kan dioxine ook via natuurlijke weg door micro organismen in de bodem ontstaan. Daarom zullen er naar mijn stellige verwachting ook buiten de theoretische risicogebieden ook dioxinevervuilingen worden gevonden, wanneer hiernaar zou worden gezocht. In het buitenland zijn hier meer voorbeelden van. Dioxineanalyse worden soms wel bij opsporing ingezet waarbij men kost wat kost een veroordeling wil realiseren. Daarbuiten is het wat stil rond dioxine analyses, buiten wat bekende risicogrondstoffen. Een lichtpuntje is er wel: van sommige verwerkingsprocessen, zoals drogen / verwarmen met open vuur, is het bekend dat deze dioxinen veroorzaken, deze processen worden dan ook steeds zeldzamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.