190 x bekeken

Vragen staat vrij

De overname van de Zuid-Duitse slachterij-onderneming Südfleisch door het grote Vion is op een oor na gevild.

Het merendeel van de aandeelhouders is het er wel over eens dat deze overname de beste kansen biedt op de broodnodige herstructurering. Südfleisch rendeert al jaren niet best. Op deze manier houden ze in ieder geval perspectief op behoud van een deel van hun vermogen.

Dat zo’n overname nog lang naweeën kan veroorzaken bleek op woensdag 24 augustus bij de algemene aandeelhoudersvergadering van de eveneens door Vion overgenomen Norddeutsche Fleisch-Zentrale, waarvan Vion nu ruim 97 % van de aandelen heeft. Het was bijna ‘in de nacht van 24 op 25 augustus’ geworden, meldt de Duitse organisatie van varkenshouders ISN. De bijeenkomst liep uit doordat één zeer goed voorbereide aandeelhouder maar vragen bleef stellen, tegen de honderd. Deze moesten alle beantwoord en genotuleerd worden. De man, overigens geen boer, wil waarschijnlijk afgekocht worden. Hij verwijt de raad van commissarissen kapitaalvernietiging. De aandelen van NFZ, die tot voor kort nog voor 100 % van de nominale waarde werden verhandeld, zouden nu nog maar 27,8 % van die waarde hebben. Daar moeten de aandeelhouders het mee doen en hij pikt dat niet. Pikant detail: hij heeft ook aandelen van Moksel, een andere recente Vion-acquisitie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.