Talmen en toeslaan

De beslissing van de Duitse Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch om de Nordwestpreis voortaan op vrijdag pas uit te brengen, als meer bekend is over de vleeshandel, heeft ook neveneffecten.

Het is bij de prijsvorming door slachterijen nu meer dan ooit een kwestie van de kat de boom uit kijken, het spel van ‘Na u, gaat u vooral voor!’, ‘Neen, geen kwestie van! Na u!”

Een duidelijk voorbeeld daarvan is de Belgische organisatie Danis, die een notering voor levende varkens uitbrengt. Bij Danis is het officieel woensdag prijzendag, ook volgens het prijzenbandje op de Danis-phone. Niet zelden echter komt de prijs pas achteraf, op vrijdag, als duidelijker is ‘wat de Duitsers gaan doen’.

Dichter bij huis is het altijd een teken dat er een - lichte - prijsverhoging in zit als op woensdag de beide slachterijen Van Rooi Meat en Hilckmann laat zijn met hun roepprijzen, zoals deze week. En dat is een totaal andere houding: niet meewaaien, maar juist de knuppel in het hoenderhok gooien. Maar ook dan is het even afwachten en precies weten hoelang. Kwestie van ervaring.

Voor wie van bluffen houdt...

Of registreer je om te kunnen reageren.