Hartige discussie

Zout speelt een hoofdrol in twee opvallende berichten die ik vandaag tegenkwam.

Ten eerste is de pluimveesector in de EU de sigaar nu bevroren kipfilet uit Brazilië en Thailand definitief niet zwaarder belast mag worden met importheffing. Die truc haalde de EU eind 2003 uit, door te stellen dat er aan de filet ook zout wordt toegevoegd, om het vervolgens als ‘gezouten vleeswaren’ aan te merken en belasten.

Dichterbij het bed van de varkenshouder staat het streven van de Britse Food Standards Agency FSA (zie www.foodnavigator.com) om het zoutgehalte in voedingsproducten drastisch terug te brengen. De dagelijkse consumptie zou niet meer dan 6 gram per persoon per dag mogen zijn, stelt deze waakhond voor de Britse voedingssector. Dat is nu nog 9,5 gram. De grootste aandacht gaat daarbij uit naar graan- en vleesproducten, zoals hét Britse ontbijtproduct bacon. De baconproducenten slaat de schrik om het hart, daar gaat hun handel. Het zout zit er immers niet voor niets in. De smaak, daar is misschien nog wel overheen te komen, al zal de echte liefhebber dat niet beamen. Echter, ook de houdbaarheid van de bacon komt nu in het geding. Dat wordt nog een zware dobber voor de baconboys, want de Britse overheid verwacht wel medewerking van de voedingsbranche.

Of registreer je om te kunnen reageren.