178 x bekeken

¿Cuánto cuesta el lechón?

Het succes van de Nederlandse biggenexport naar Spanje is behalve van het aanbod ook sterk afhankelijk van het prijsniveau van de eigen Spaanse ‘lechón selecto’.

De toonaangevende prijsnotering hiervoor is die van de markt in Zamora. Bij een lage Zamoranotering wordt het moeilijker om er Nederlandse biggen te slijten.
Vergeleken met vier jaar geleden zijn de aantallen naar Spanje uitgevoerde biggen flink teruggelopen. De prijsontwikkeling houdt hiermee een min of meer gelijke tred. In 2003 was het verschil tussen de noteringen ‘Vleuten’ en ‘Zamora’ gemiddeld € 1,35 in het voordeel van Zamora. In 2004 was dat nog € 0,85. Dit jaar ligt Vleuten gemiddeld bijna € 3,00 erboven. Voor een redelijk gunstige verkooppositie voor de Nederlandse leveranciers moet Vleuten eigenlijk circa € 5 lager noteren. Voor onder meer het transport maken ze immers meer kosten. Oplettende cijferaars zullen wijzen op de € 5 verhoging van de Vleutenprijs per 1 januari, ten koste van de toeslagen. Dat effect is inmiddels wel teloor gegaan als gevolg van weer opgelopen toeslagen. Het huidige Nederlandse prijsniveau is dus niet gunstig.

En daarbij komen nog twee remmende factoren. Ten eerste is de Spaanse biggenkwaliteit de laatste jaren verbeterd. Ten tweede zitten de varkenshouders er niet echt flink in de slappe was, want door de aanhoudende droogte is de graanoogst mislukt en betalen ze zich blauw aan duur (import-) voer. Voorlopig is het adiós mercado español.

En voor wie het Spaans niet machtig is: Cursus Spaans van Teleac

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.