200 x bekeken

Vooruit met de big

We hebben er in de varkenswereld weer een groeiland bij: Oekraïne.

Nadat als gevolg van malaise onder de grotendeels kleinschalige varkenshouderij de stapel sterk inkromp, is volgens de minister van landbouw Alexander Baranowki de tijd rijp voor een omschakeling. De Oekraïne importeert momenteel aanzienlijke hoeveelheden vlees uit onder meer Brazilië, maar wil weer zelfvoorzienend worden. Dat moet al in 2007 voor elkaar zijn.

Een ambitieus streven, dat Baranowski wil stimuleren met vakkennis en (buitenlandse) investeringen in de landbouw. In twee jaar tijd de stapel uitbreiden van de 7 miljoen nu naar 10 miljoen eind volgend jaar is wel kras. Het lijkt me een uitstekende gelegenheid voor de Nederlandse biggenexporteurs om er hun licht eens op te steken. We weten immers uit ervaring hoe het gaat met landen waar de varkensstapel explosief groeien wil, kijk maar naar Spanje tot voor kort en Polen nu: daar zijn biggen nodig. Veel biggen. En laten we die de komende jaren nu in overvloed hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.