223 x bekeken

Noordrijn-Westfalen vermeerdert

De Duitse landbouwtelling blijft verbazen.

Zoals vorige week aangekondigd zijn nu meer details beschikbaar over de ontwikkeling van de varkensstapels in de deelstaten van de Bondsrepubliek waar wij het meeste mee te maken hebben. Het blijven voorlopige uitslagen, maar op basis daarvan is nu al vast te stellen dat de ontwikkelingen in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen tegengesteld zijn. In Nedersaksen waren in mei zo’n 7,8 miljoen varkens, dat is 3,1 procent groei ten opzichte van vorig jaar. Uit het 17,5 procent gegroeide aantal biggen blijkt dat er stevig is opgelegd. Met veel biggen van elders, want de zeugenstapel liep terug met 3,4 procent.

De Nederlandse vermeerderaars kunnen er dus goede zaken doen. Dat is in Noordrijn-Westfalen veel moeilijker geworden. De varkenshouders hadden er in mei ruim 6,6 miljoen varkens, 9,2 procent meer dan vorig jaar. Het waren iets minder biggen, maar meer vleesvarkens en, belangrijker, liefst 8,3 procent (41.600) meer zeugen. Van de 19.300 varkenshouders houden er 6.700 zeugen. Ze hebben zo te zien flink geïnvesteerd. Noordrijn-Westfalen is naast Beieren de enige Duitse deelstaat van betekenis die deze trend vertoont. Dat scheelt afzetmogelijkheid voor Nederlandse biggen. Het wordt dus nog dringen in Nedersaksen, waar ook nog eens de concurrentie van Deense biggenleveranciers toeneemt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.