242 x bekeken

Hitliste of hit list?

De Duitse bond van varkenshouders ISN doet binnenkort weer van zich spreken.

De ISN voert nu ruim een jaar een on-line varkensprijzenonderzoek uit, waaraan zo’n 400 varkenshouders deelnemen. Sinds mei 2004 heeft de ISN (www.schweinenet.de) gegevens binnengehaald over meer dan een half miljoen varkensleveringen aan 117 slachterijen. En daar gaan ze nu ook iets mee doen.

Er blijken grote verschillen te bestaan in de opbrengsten van de slachtingen bij de diverse slachters. Dat geldt niet alleen voor de zogeheten ‘Vorkosten’ voor onder meer transport, en het magervleespercentage dat de varkens hadden, maar ook voor het inslachtingspercentage bij de slachterijen. In een interview met het Duitse vakblad Top Agrar meldt ISN-marktdeskundige Andreas Beckhove dat de ISN in de herfst man en paard gaat noemen. De bond komt met een ‘Hitliste’, een ranglijst van de slachterijen die uiteindelijk de beste prijs betalen. Alleen de slachterijen waarvan de ISN voldoende gegevens heeft verzameld komen er op voor. Het zullen er zo’n 20 zijn, de grotere partijen in de markt. De ISN top-20 heeft alles in zich om leven in de brouwerij te brengen. De vraag is of de Hitliste straks ook een ‘hit list’ wordt, oftewel een lijst van bedrijven die geëlimineerd moeten worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.