690 x bekeken

Boeren en de biggenprijs

De Belgische bond van varkenshouders VeVa doet wat de NVV al jaren van plan is: zelf een biggenprijs neerzetten.

Helemaal gelukkig waren de Belgische vermeerderaars tot nog toe niet met de bestaande biggennoteringen, in een markt die in hoge mate geregeerd wordt door de grote integraties.

De invloed van met name Danis is er groot. Blijkbaar leeft die indruk ook elders. De Vlaamse overheid vroeg VeVa of het mogelijk was met een betrouwbare referentie te komen om naar de Europese Commissie door te geven als dé Belgische biggenprijs. De varkensboeren hebben daarop contact gezocht en gevonden met de handel. Iedere woensdagavond komen kopers, verkopers en handelaren bijeen om tot een ‘marktwaardige’ biggennotering te komen. Eigenlijk à la Vleuten, maar met stevige boereninbreng.

Als het net zoveel effect heeft op de markt als de in het voorjaar geïntroduceerde VeVa-producentenprijs voor varkens kunnen de Belgen tevreden zijn.

Iets voor de NVV om jaloers op te zijn, hier is men nog niet zover. De vakbond timmert op dit moment wel hard aan de weg met het varkensprijzenonderzoek, zeker nu blijkt dat er, aldus de NVV, bijzonder grote verschillen zijn in de uitbetalingen van de vleesvarkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.