262 x bekeken

Porchetta

Terwijl politie en jachtopzieners op de Veluwe naarstig speuren naar een poema zoekt de varkenshandel daar naar plaats voor de biggen.

Het is typisch voor dit seizoen, waarin de biggenexport hapert en de varkens bij mooi weer minder groeien. En op de Veluwe zijn de meeste varkenshouders te vinden met all in all out productie in huurstallen.

De handelaar die echt met een biggenoverschot dreigt te komen zitten, zou nog kunnen uitwijken naar Italië. De prijs voor de gewone biggen daalt er wel, bovendien vragen de Italianen grote koppels. Ze hebben er in deze tijd van het jaar echter ook belangstelling voor zwaardere biggen, lopers van ca. 60 kg. Deze ‘porchetta’ stijgen nog in prijs. De Italiaanse handel vent ze met name uit in Zuid-Italië in kleine hoeveelheden van enkele stuks tegelijk, bij de zeer kleinschalige varkenshouderij. Deze mest ze zeer zwaar af, voor de salamiproductie. Je komt daar jarige varkens tegen...

Of registreer je om te kunnen reageren.