198 x bekeken

Parma is alleen Parma als er Parma op staat

De Italiaanse afname van Nederlandse exportbiggen laat te wensen over.

Vorig jaar al liep deze markt aanzienlijk terug voor de Nederlandse vermeerderaars. Volgens de officiële cijfers van Istat, zogezegd het Italiaanse CBS, importeerde Italië in 2004 bijna 17 % minder Nederlandse biggen dan in het jaar ervoor. De Nederlandse biggen zijn voor de Italiaanse import nog steeds toonaangevend met een marktaandeel van ruim 70 %, maar de ontwikkeling geeft te denken.

Een belangrijke reden is de verandering van de Italiaanse varkenssector, die overgaat op een meer gesloten structuur en meer eigen biggen aflevert. En dat wordt weer veroorzaakt doordat de enige echte Parmaham met certificaat van echtheid alleen mag worden gemaakt van in Italië geboren en getogen varkens. De controle daarop is aanzienlijk verscherpt. Weliswaar heeft de Nederlandse big alles in zich om ook naar Italiaanse maatstaven een kwaliteitsham te leveren, het officiële Parma-predikaat mag deze dan niet voeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.