310 x bekeken

Complimenten aan de varkenshouders

Varkenspest is niet overgesprongen van Duitsland naar Nederlandse bedrijven in de Achterhoek en Twente. Een compliment aan de varkenshouders daar.

Op 1 juli worden in het Duitse gebied rond Borken alle beperkende maatregelen opgeheven na de pestuitbraken in dit gebied grenzend aan Winterswijk. Nou zult u zeggen: wat heeft dit te maken met de ziekte van Aujeszky? In een eerdere blog heb ik gesteld dat de sector stond voor de uitdaging om deze ziekte buiten de deur te houden en ook dat ik het volste vertrouwen in de sector heb. De uitdaging was aan te tonen dat het met de contactstructuur tussen bedrijven en de hygiënemaatregelen op de bedrijven goed zit in Nederland.

Een compliment aan de varkenshouders, vooral in het toezichtsgebied rond Winterswijk, is dan ook meer dan op zijn plaats nu gebleken is dat het virus niet aanwezig is in het oostelijke grensgebied. Minder belangrijk is dat mijn vertrouwen in de primaire sector niet geschaad is. De primaire sector in Nederland is dus wel degelijk zeer goed in staat om besmettelijke ziektes buiten de deur te houden. Hier ligt de link met Aujeszky.

De ziekte van Aujeszky is ook zeer besmettelijk. Slachterijen en politiek zijn bevreesd voor een herbesmetting en de economische gevolgen ervan als we stoppen met enten. Maar dat de vrees groter is dan de daadwerkelijke kans op een herbesmetting bewijzen de varkenshouders opnieuw met de ziekte van Aujeszky en in 2001 al met mkz. Geef ze dan ook de kans om te bewijzen dat het heel goed mogelijk is om ook Aujeszky-vrij te blijven. De sector verdient het.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.