189 x bekeken

Big kreeg geen optater

Het was vrijdagavond weer een enerverende varkensbeurs in het Montfoortse café De Posthoorn (voor velen nog steeds ‘Vleuten’).

Toen zo tegen tienen de voorgestelde verwachtingsprijzen op het bord verschenen, was er feitelijk geen speld tussen te krijgen. De beurscommissie had een goed verhaal: een kleine plus voor de varkens puur vanwege karig aanbod en een lagere biggenprijs door moeizame verkoop en plaatsing.

Toch was er bij deze en gene wel wat teleurstelling. Varkenshouders vonden, weinig verrassend, zowel de varkens- als de biggenprijzen aan de magere kant, maar ook de handel deed van zich spreken. Daarbij was er vooral zorg om de biggenprijs. Met € 1,50 verlagen vonden velen te weinig. Nu de big duur houden betekent immers druk op het rendement in oktober, toch al een moeilijke tijd voor de varkenshouders.

Gezien de huidige problemen met biggenafzet in het buitenland, in combinatie met opgelopen toeslagen is er ook pijn in de eigen portemonnee bij veehandelaren. Ze moeten op de duur ingekochte biggen immers toeleggen. Een kenmerkende hartekreet: „Geef die biggen nú een optater, want volgende week gaat geheid die varkensprijs omhoog en dan kan het niet meer!” Nog niet zo’n rare redenering, maar het feest ging niet door.

Of registreer je om te kunnen reageren.