361 x bekeken 1 reactie

Slepen met varkens

De risico’s van een herbesmetting met de ziekte van Aujeszky zijn natuurlijk altijd aanwezig. Echter de kans erop is klein. Zeker als we kijken naar de ervaringen in het buitenland.

De risico’s van een herbesmetting met de ziekte van Aujeszky zijn natuurlijk altijd aanwezig. Echter de kans erop is klein. Zeker als we kijken naar de ervaringen in het buitenland. Denemarken heeft al sinds 1992 de artikel 10-status en in maart 1991 de laatste herbesmetting gehad. Als je Deense instanties vraagt naar de manier van aanpak van een herbesmetting, dan weten ze dat zelfs niet direct meer op te lepelen. Zo ver is het weggezakt in het geheugen.
Alle Duitse deelstaten hebben sinds begin 2003 ook de 10-status. Ook daar is er maar een enkele nieuwe uitbraak geweest. En Nederland had in 2000 nog maar 0,03 procent positieve bloedmonsters.

Deze drie landen slepen met de nodige varkens onderling met elkaar. Denemarken exporteerde vorig jaar ongeveer 3 miljoen biggen, hoofdzakelijk naar Duitsland, en een half miljoen slachtvarkens. En die export blijft explosief stijgen.

Nederland exporteerde vorig jaar 4 miljoen biggen naar vooral Duitsland en de rest naar alle uithoeken van Europa. Wij horen Duitsland niet klagen over de risico’s die er kleven aan het slepen met varkens in verband met een herbesmetting met Aujeszky.

De COV vindt de kans op een herbesmetting te groot in Nederland en wil blijven enten. Maar ondertussen halen de leden van de COV wel wekelijks 3.000 slachtvarkens uit Frankrijk, 5.300 uit Denemarken, 5.700 uit België en zelfs nog 700 uit Duitsland. Hiermee halen ze zelf ook het risico van insleep van de ziekte van Aujeszky naar binnen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cees Oostrom

    Varkens worden getransporteerd slepen doe je met een dier dat lam is en niet vervoerd mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.