Hongarije lokt

Waarom gaan er toch zoveel Nederlandse varkens naar Hongarije?

Het zijn er dit jaar volgens de exportstatistieken al gemiddeld 4.000 per week, waarmee deze bestemming belangrijker is geworden dan Italië. Ik denk dat het niet alleen ligt aan de deuk die er in de Hongaarse varkensstapel is geslagen sinds de toetreding tot de EU. De slachterijen en vooral de vleesverwerkende bedrijven zijn interessant geworden voor buitenlandse investeerders uit de vleessector. Er is grote behoefte aan kapitaal, blijkt uit de positie van bijvoorbeeld de Hongaarse marktleider Pick. Dit bedrijf heeft hoge schulden, lezen we vandaag in het Agrarisch Dagblad. De lonen liggen in Hongarije lager dan in West-Europa. En anders dan de Polen kunnen de Hongaren exporteren naar Japan.

Uitgaande van de in Japan geïmporteerde hoeveelheid varkensvlees van Hongaarse herkomst is te ramen hoeveel varkens daarvoor nodig waren. Er gaat per maand gemiddeld 1.250 ton vlees heen. Nu de Japanners ook schouders en buiken importeren, vanwege de BSE- en vogelgriepproblemen zal meer van het varken verwaard kunnen worden dan alleen de middels. Ruw geschat heeft Hongarije per maand 35.000 varkens nodig voor alleen de Japan-export. Dat zijn er 425.000 per jaar, bijna 10 % van de totale Hongaarse productie. Dat moet toch perspectief bieden voor concerns als Vion, Danish Crown en Smithfield?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.