Bittere Belgen

Op de Belgische varkensmarkt wil het nog niet echt vlotten.

De Vlaamse Vereniging van Varkenshouders (VeVa) kwam vorige week pas op zaterdag met haar nieuwe notering, in plaats van op vrijdagmiddag. De Belgische varkenshouders die meewerken aan de totstandkoming van deze ‘levende’ notering zijn normaal gesproken goed voor circa 10 % van het totale Belgische aanbod aan slachtvarkens. Ze geven op donderdag en vrijdag aan het VeVa -kantoor door welke prijs ze hebben bedongen voor de varkens die ze in de komende week leveren.

In april hebben ze twee weken lang veel varkens vastgehouden, als protest tegen de te lage prijzen die de slachterijen wilden betalen. Daarna volgde een rustige week, maar afgelopen zaterdag was het weer mondjesmaat. Dit keer speelde echter ook onzekerheid mee over de toonaangevende prijs die de integratie Danis voor haar varkens claimt te krijgen. Deze notering wordt nogal eens achteraf bijgesteld. De Belgen zitten een beetje tussen twee vuren in. Ze oriënteren zich enerzijds sterk op Duitsland, met een hoog prijsniveau, maar in het zuiden hebben ze zware concurrentie van prijsbokser Spanje op de Franse vleesmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.