Biggenprijs strak houden

In de discussie over de biggenprijs heeft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders een nieuwe zet gedaan.

De resultaten van een onderzoek naar de biggenprijzen in Nederland laten zien dat er een groot verschil bestaat tussen de uitbetaalde toeslagen. Er zit tot €5 tussen de extraatjes die de vermeerderaars beuren voor hun biggen. Het gemiddeld verschil - uitschieters niet meegeteld - is €2,58 per big. En, wat Boerderij al eerder constateerde: de toeslagen lopen op.

Mark Lochtenberg van NVV-rekencentrum De Groene Belangenbehartiger is zelfs kwaad dat dé Nederlandse biggennoteringen van DP en Vleuten niet strak genoeg staan. Als je dan als boer niet zo’n handelsgeest bezit, vis je ten opzichte van je collega-vermeerderaar achter het net. De NVV denkt al over een breed doorlopend biggenprijzenonderzoek, naar analogie van het varkensprijzenonderzoek (http://www.dgbbv.nl/) of zelfs een zogeheten marktconforme biggennotering.

Het eerste lijkt mij een goede en ook haalbare zaak. Het tweede een droomwens die trekjes kan krijgen van een nachtmerrie, tenzij de opsteller van de wekelijkse notering grote diplomatiek kwaliteiten bezit. In de NVV zijn immers ook vleesvarkenshouders van de partij, die de biggen moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.