189 x bekeken

Amerikaanse expansie

De Verenigde Staten hebben in 2004 een record aantal varkens geslacht: 104 miljoen stuks.

De varkenssector breidt er bovendien uit. De vleesexport, die 10 % van de productie opslokt, groeit flink. Het is voor concurrent EU maar goed dat er op de wereldmarkt momenteel voldoende vraag naar varkensvlees is. Daarbij moeten we echter wel goed in het achterhoofd houden dat de Aziatische vogelgriep weliswaar hardnekkig is, maar niet tot in lengte van jaren zal blijven voortduren. Een tweede tijdelijke stimulans komt van de dieetrage in de VS. De consument eet daarbij meer eiwitten, vooral vlees dus, ten koste van koolhydraten. De voorkeur voor deze 'low carb' wijze van leven ebt nu wat weg. De stijgende productie in de VS is vooral mogelijk door verbeteringen in de wijze van varkens houden. Er is een proces gaande van schaalvergroting, dat die trend stimuleert. En de huidige productie per zeug steekt nog schril af bij die van de West-Europese varkenshouderij. De vleesverwerkende industrie is al aan het investeren in productie-uitbreiding. Conclusie: die Amerikaanse export zal op middellange termijn, vanaf begin 2006, nog flink gaan toenemen. Alle reden tot zorg dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.