Stammenstrijd

Consternatie in de biggenhandel. Boerderij schreef deze week dat de toeslagen die handelaren betalen aan hun leveranciers weer uit de hand zijn gelopen.

Dit ondanks een omwisseling van € 5 rond de jaarwisseling in de basisprijs van zowel 'Vleuten 'als de DPP. Dit met het edele doel om de vermaledijde toeslagen door 'strak de prijs erop te houden' niet wéér te laten oplopen. Dat kost de handel in het zomerseizoen immers flink geld, omdat dan de biggen steevast goedkoper zijn. Het werkte echter niet, wat de handel ook best wil toegeven. Men acht zich zogezegd schuldig, maar zou over de strafmaat willen discussiëren. Het Boerderij-oordeel van € 6 tot € 8 is ze al te dol. Het probleem voor de handelaren is alleen dat ze het niet kunnen aantonen zonder zelf met de billen bloot te gaan. "En ik ben al verkracht, zo voelt het althans aan," zei er een vanmorgen.

De pijn zit hem hierin dat nu veel vermeerderaars extra toeslag willen en dat aan de andere kant de vleesvarkenshouders bij de huidige dalende varkensprijs de big wel érg prijzig gaan vinden. De kwestie zal wel in der minne geschikt worden, maar doet het ergste vrezen voor de eigen biggennotering waar de NVV aan zegt te werken. Zodra die het levenslicht ziet wordt het een wekelijks twistpunt voor de vermeerderaars en mesters in eigen gelederen. Gezien de neiging in die kringen om onverbloemd het hart te luchten liggen de vakbroeders er straks regelmatig rollend over straat.

Of registreer je om te kunnen reageren.