Lamlendig

Met je verjaardag in zicht dwalen je gedachten al af naar de barbecue, maar met een blik op het verloop van de varkensprijs ga je pas echt hopen op 'grillweer'.

Misschien maakt dat een eind aan de dalende tendens, of remt hem althans iets af. De prijsdaling kwam met horten en stoten, maar is wel onverbiddelijk: € 0,16 per kg minder beuren binnen krap twee maanden tijd is niet mis. De prijsprognoses waren aan het begin van het jaar allemaal veel optimistischer. Eén ding is zeker: de vleesverkoop is al een aantal weken knudde. De toch al kwakkelende varkenshouderij krijgt nu een griepaanval voor de kiezen waarvan de ernst nog niet duidelijk is. De besmettingshaard? Ik hou het erop dat het verloop van de valutakoersen in de vlees en varkens importerende en doorvoerende landen Polen en Hongarije, beide nog geen 'euro' landen, ermee te maken heeft. De terugval van de varkensprijs loopt bijna gelijk op met de koersen van de forint en de zloty, welke laatste munteenheid in twee maanden 7,4 % aan waarde heeft ingeboet.

Of registreer je om te kunnen reageren.