7 reacties

Een goed en eerlijk biggenjaar

Vertrouwd terrein voor de marktredactie van Boerderij (.nl), die zich immers dagelijks bezighoudt met uitvlooien van cijfers, doorlichten van prijzen en uitwringen van trends.

We bekijken vandaag eens een paar praktische gegevens, die te maken hebben met de portemonnee van de varkensboer.

De vleesvarkensopbrengst komt volgens de PVE-gegevens op een gemiddeld niveau dat vrijwel gelijk is aan dat van vorig jaar. De biggen zijn daarentegen veel duurder geweest: volgens DPP en ‘Vleuten’ ruim € 8 per stuk. Een pluim voor de handel, die er immers in is geslaagd om de biggenexport weer vlot te trekken na een 2004 met uiterst moeizame afzet van biggen in het buitenland.

Wat ook opvalt: in tegenstelling tot in 2004 kwamen de ‘kale’ biggennoteringen van zowel DPP als Vleuten gemiddeld weer dicht in de buurt van de richtprijs. En dat is toch de prijs die gebaseerd is op een evenredige verdeling van winst en verlies tussen fokker en mester.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riek Kampman

  Er wordt in dit artikel gesproken over de DPP prijs als zou dat de handelsprijs zijn. Het is slechts een kapstok waar afspraken op worden gemaakt. Wij betalen € 12 boven DPP en zijn absoluut niet de enige. Dus wat ons betreft mag er wel wat druk op de markt komen. Riek Kampman vleesvarkenshouder in maatschap.

 • no-profile-image

  H. van Leeuwen

  Jack Kwakman suggereert dat de gemiddelde opbrengstprijs van de biggen dit jaar 8 euro hoger zou zijn. Volgens mij vergeet hij dat afgelopen januari 5 euro van de toeslag is afgegaan. Dus het verschil is 3 euro, daar komt nog iets bij omdat de toeslagen het laatste half jaar wat gestegen zijn. Het zal dan maximaal 4 a 5 euro worden. Met vriendelijke groet H. van Leeuwen

 • no-profile-image

  Jack Kwakman

  Inderdaad is de DPP-notering op 29 december 2004 met € 5 verhoogd en de Vleutense verwachtingsprijs op Oudejaarsavond. Binnen de kortste keren was de hoogte van de toeslag echter het gesprek van de dag. En deze is niet ‘wat’ gestegen, bleek ook uit onderzoek van de NVV.

 • no-profile-image

  Johan Wikkerink

  Geachte redactie, Waarom vindt mevr. Kampman deze toeslag te hoog? Ik proef een bepaalde ondertoon. Wordt er door vleesvarkenshouders te weinig verdiend? Als ik even de LEI-prijzen voor vleesvarkens en voor biggen neem (op allebei worden toeslagen betaald) daar de voerkosten (€40) vanaf dan is er een prima voerwinst per vleesvarken gehaald. Goede biggen hebben nu eenmaal een prijs?en tenslote de inkoopprijs van een big bepaalt maar voor een deel het bedrijfssaldo. Voerconversie en verkoopprijs van het varken (afnemer/kwaliteit) hebben veel meer invloed. Wellicht is het wat voor hun om een soort van maatschap aan te gaan met een vermeerderaar en winst maar ook verlies op basis van richtprijs te verdelen. Met vriendelijke groet, Johan Wikkerink

 • no-profile-image

  Mieke

  Allemaal mooi en aardig, wat U schrijft, maar waar blijft het antwoord op de gestelde vragen/ reacties. Heer Kwakman: uw antwoord kan niet echt serieus genomen worden. Noem eens een situatie waar de € 9 toeslag wordt/werd (?) betaald. Heer van Beers klopt het wat heer Kwakman schrijft in zijn reactie? Mieke

 • no-profile-image

  Jack Kwakman

  Felle reacties op de laatste bijdragen. Eerst even iets over de hoogte van de betaalde toeslagen: zie ook Boerderij nr. 14, die 3 januari bij u in de bus valt. Het ziet ernaar uit dat de heer Van Leeuwen de verhoging van de biggenprijs aardig benadert. Mieke: medio oktober werd in de sterk op Duitsland gerichte Achterhoek een toeslag betaald van 11 tot 12 euro, aldus de NVV. Niet eens gebaseerd op genetica en dergelijke. Puur een kwestie van grote vraag naar biggen. In het noorden van Nederland lagen de toeslagen destijds rond 10 euro, in het Zuiden rond 8 euro.

 • no-profile-image

  Herman v.d. Langenberg

  U schrijft dat kale DPP dicht in de buurt van de richtprijs ligt. De richtprijs is echter gebaseerd op de Dumeco-notering vleesvarkens en die ligt echter beduidend onder de uitbetalingsprijs.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.