202 x bekeken 2 reacties

AU-jeszky

Volgens Riek Kampman mag er dus best wat meer druk op de biggenmarkt komen. Dat is gezien de torenhoge toeslag die ze betaalt, nog niet zo raar gedacht. En ongetwijfeld zijn er meer vleesvarkenshouders in een vergelijkbare situatie.

Ze worden in 2006 op hun wenken bediend. Ten eerste komen er meer biggen, want de zeugenstapel is gegroeid en de productie verder verbeterd. Ten tweede raakt bij de biggenexport naar Oost-Europa de jus er vanaf, al houdt die een mate van onvoorspelbaarheid.

Ten derde is het einde van het 10 jaar oude feuilleton ‘Aujeszkyvrije status’ nog steeds niet in zicht. Er is een hoerastemming ontstaan doordat aan de horizon de artikel 10-status voor Nederland gloorde. Die zou immers leiden tot vrije export van biggen naar welke bestemming dan ook. De visie van de politiek is daarbij echter flink onderschat. Want wat te doen met de biggen als zich onverhoopt een Aujeszky-uitbraak voordoet? Ruimen is absoluut onbespreekbaar. De discussie duurt dan ook op typisch Nederlandse wijze nog wel even voort.

Ten vierde: dat is voor de concurrerende zeugenhouders in Noordrijn-Westfalen best goed nieuws. Zij zagen het lijk al drijven: hordes Nederlandse biggen die de grens overkomen, nog meer dan nu. Ik kreeg niet voor niets een maand geleden een wat nerveus telefoontje van een varkens- en biggenvermarkter uit Krefeld met de vraag hoe het nu vorderde met de kwestie Aujeszky. De zeugenhouderij in deze Duitse deelstaat breidt weer uit, na jaren van teruggang. Er waren in november weer meer zeugen dan vorig jaar. En terwijl het aantal varkenshouders licht terugliep, groeide wel het aantal varkensbedrijven met zeugen. Bovendien neemt de gemiddelde grootte daarvan toe. Hun biggen zijn welkom in het aangrenzende Nedersaksen, ook doelwit nummer 1 van onze biggenexport.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Anneke Kranenburg

    Beste Jack, Hierbij mijn reactie: een belachelijk kortzichtig artikel. Waarom zouden de biggen niet duur mogen worden? Omdat alleen de vleesvarkenhouderij er alleen aan mag verdienen? Waarom zouden wij tegen kostprijs moeten werken terwijl wij er een bult werk aan hebben elke week weer opnieuw. Ik weet zeker dat dit zwaar onderschat wordt bij vleesvarkenshouders. Waarom niet Aujeszki-vrij? Nee stemmingmakerij, waarom uitbraken? In Duitsland gaat het al zo lang goed. Nee dit artikel bewijst weer, Boerderij-stemming makerij. Groeten Anneke Kranenburg

  • no-profile-image

    Jack Kwakman

    Anneke, hoezo stemmingmakerij? Omdat ik me kan voorstellen dat iemand een prijs van 12 euro boven DPP pittig vindt? En wat de Aujeszky-kwestie betreft: moet de sector dan maar net doen alsof het risico op een uitbraak science fiction is?

Of registreer je om te kunnen reageren.