223 x bekeken

Wäg ermä!

“Onkruid vergaat niet”, dat spreekwoord moeten de Deense varkenshouders maar voor ogen houden in de strijd met hun overheid, die de varkenssector eerder lijkt te bestrijden dan terzijde te staan.

Omdat het hen zo moeilijk gemaakt wordt om vleesvarkens te mesten zijn ze al steeds verder overgegaan op puur zeugen houden.
En nu de Deense vleesvarkensprijs ten opzichte van de overige Europese opbrengsten achterblijft zoeken de boeren, al dan niet via de handel, ook steeds meer de export op. Dat Denemarken veel varkensvlees exporteert weten we al wel. Maar nu ‘boomt’ ook de levende uitvoer.

Het was even puzzelen, maar hier zijn de resultaten over de eerste drie kwartalen van 2005: gemiddeld stuurden de Denen iedere week ruim 57.000 biggen, 9200 varkens en 3000 slachtzeugen naar het buitenland. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat per week 23.500 biggen meer, een hoeveelheid die al net zo groot is als een ouderwetse weekzending vanuit Nederland naar Spanje.

Het zijn per week ook 560 slachtzeugen meer, waar Tönnies en de andere Duitse zeugenklanten blij mee zullen zijn. En last but not least: iedere week gaan er 4.800 vleesvarkens méér de grens over. Omdat het lijkt op zand verkopen in de Sahara is het opmerkelijk dat van die 4.800 extra exportzwijntjes er zo’n 3.200 terecht komen in Nederland, bijna negen maal zoveel als vorig jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.