Lucratief maar link

Biggen verkopen in Oost-Europa is iets voor de echte pioniers.

Je loopt immers vanwege taal- en cultuurverschillen kans pas heel laat of zelfs nooit je geld te zien. Ik heb veel bewondering voor de Nederlandse handelaars die erin zijn geslaagd om daar in een jaar tijd een flinke afzetmarkt open te breken.
Zeker zo moeilijk is de internationale vleeshandel in deze contreien. Want wat te doen als je met je wagen volgeladen bij de Roemeense grens staat en de pet van de plaatselijke douanebeambte staat verkeerd? Of als je aanloopt tegen het onuitroeibare maar in Nederland wat minder voorkomende verschijnsel corruptie? Ik moest daar wel aan denken toen ik vanmorgen las dat in Oekraïne de nationale top van de veterinaire dienst beschuldigd is van fraude. Althans, van onbevoegd vergunningen verlenen voor de import van Poolse varkens. ,,Misdaad!” Vindt de Oekraïense minister van landbouw. ,,Dit schaadt de nationale sector.”

Heeft hij misschien iets goed te maken bij de Oekraïense boer? Het land vraagt op het moment immers veel varkensvlees en heeft voor de import daarvan eind vorige maand nog vaste afspraken met Duitsland gemaakt. Dat is voor Nederland, met zijn grote stroom varkens richting Duitsland ook gunstig. Anders dan uit berichtgeving viel op te maken was het in de voorgaande jaren overigens niet verboden om Duits varkensvlees in te voeren in Oekraïne. De omstandigheden waren echter te onzeker voor Duitse leveranciers om dat zonder te veel risico te proberen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.