3 reacties

Handje drukken met Superman

De biggenprijs loopt nu al enkele weken flink op.

Dat lijkt mooi voor de vermeerderaar, maar er zitten wat ruwe kantjes aan. De belangrijkste is de vraag welke toeslag hij nog boven de basisprijs voor zijn biggen kan beuren.
Al vanaf januari is er – vaak hevig – gedimdam over de hoogte van de toeslagen, die omwille van de transparantie in de markt zoals dat zo deftig heet minimaal hoort te zijn. De handelaar is daar zeer bij gebaat, want die krijgt immers heibel bij de vleesvarkenshouder als de biggen duurder worden maar de varkens niet, of veel minder. Iets meer dan een maand geleden lag de toeslag per big op ongeveer € 9. Daar zal nu wel iets vanaf zijn, maar het blijft tobben.

Tijd voor Superman om in te grijpen. En dan denk ik in de eerste plaats aan Mark Logtenberg van ‘De Groene Belangenbehartiger', de drijvende kracht achter het NVV Biggenprijzenonderzoek. Zijn organisatie werkt aan de totstandkoming van een eigen biggennotering, naar analogie van de NVV-verwachtingsprijs voor vleesvarkens. Deze zou rond de jaarwisseling klaar moeten zijn. Een biggenprijs uit de koker van een organisatie van vermeerderaars én vleesvarkenshouders moet toch de toets der kritiek kunnen doorstaan lijkt mij. En wie in eigen kring bezwaren, heeft kan altijd eerst even handje drukken met Mark. Mot lukken

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Hein van Beers

  Hallo, even een vraagje, aan welke voorwaarde moet m'n koppel biggen voldoen om die 9 € toeslag op dumeco/vion te ontvangen? Kopplegrootte / entingen / gezondheid / binnenland of export? zie u antwoord wel tegemoed! bvd.


 • no-profile-image

  Guus

  Waar kan ik 9 euro toeslag krijgen of iets minder vind ik ook goed?. Ik heb 100 goede biggen / week Guus

 • no-profile-image

  Jack Kwakman

  naschrift van de blogger. Genoemde hoogte van de toeslag op de biggenprijs gold, zoals ik heb geschreven, begin oktober. Het was veel, partijen in de markt zoals DPP en Dumeco vonden niet voor niets dat de situatie uit de hand liep en hebben gereageerd door hun basisprijs extra te verhogen. Kopers wilden destijds per se verzekerd zijn van voldoende biggen en aansluitend gestage aanvoer van vleesvarkens in het komende jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.