Goochelen

Helderheid, transparantie. . . in de afgelopen twee jaar kwamen steeds deze uitdrukkingen weer naar boven als het ging om prijsvorming in de varkenshouderijen.

De slachterijen is er immers veel aan gelegen de beste prijs te betalen aan de boer. Althans, hem het idee te geven dat het allemaal wel goed zit. Tegelijkertijd is er geen omgeving waar zoveel rookgordijnen worden opgetrokken. Daarvoor bestaat het fenomeen toeslagen, net als in de biggenhandel momenteel zo ongeveer het ‘T-woord’, dat volstaat om menigeen de gordijnen in te jagen.

Maandag keek ik op van de Dumeco-roepprijs, die met een verlaging van € 0,03 weer terugging naar het niveau van een week geleden. Dat terwijl de Duitse Vion-collega’s, die zelf toch een slachtdag minder hadden, hun eigen ‘Hauspreis’ slechts € 0,02 neerwaarts bijstelden. Vleuten verwachtte zelfs een ongewijzigd prijsniveau.

Tijd voor graafwerk. En dan valt het op dat de volgens de PVE berekende opbrengstprijs van vleesvarkens dit jaar meer afwijkt van de verwachtingsprijs Vleuten dan vorig jaar. Over heel 2004 berekend zat er gemiddeld 0,6 cent tussen en dit jaar tot nog toe gemiddeld ruim 5 cent. Let wel: in absolute zin zijn het natuurlijk verschillende bedragen, het gaat om het verloop van het verschil. En dan blijkt dat met name Dumeco momenteel gemakkelijker dan vorig jaar de diepte opzoekt met de basisprijs. Ik vergeleek de activiteiten van de Vion-leiding al eens met koorddansen, maar goochelen met toeslag kunnen ze ook.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.