194 x bekeken

Fort Japan houdt stand

Twee weken geleden kon ik melden dat het Japan eindelijk ernst was met de opheffing van het uit december 2003 daterende importverbod (BSE!) op Amerikaans rundvlees.

Dat zou de afzet van varkensvlees in Japan weer doen slinken.

Ik had beter moeten weten. Al hebben de kwade Amerikanen, inclusief een twintigtal senatoren, zo ongeveer het schuim op de mond, de politiek van op de lange baan schuiven gaat gewoon door.

En volgens premier Koizumi himself heeft Japan helemaal geen haast. Insinuaties dat openstelling van de grens wordt bewaard tot het bezoek van VS-president Bush volgende maand wijst hij resoluut van de hand (overigens ging vorig jaar rond deze tijd Bush ook al naar Japan en speelde dezelfde discussie). Verder heeft de Japanse regering al laten weten dat Amerikaanse represailles in de vorm van strafheffingen op importen vanuit Japan de lopende procedure echt niet versnellen.

Veel vervelender voor de Amerikanen, een opsteker dus voor de Europese varkensvleesexporteurs, is het gegeven dat ook het Japanse publiek een vinger in de pap heeft.

De Asahi Shimbun, een van de grootste kranten ter wereld, heeft een enquête gehouden. Daaruit blijkt dat tweederde van de ondervraagden hervatting van de import van Amerikaans rundvlees afwijst. En als het al weer verkrijgbaar is, zeggen ze, kopen ze het niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.