De eend z’n dood. . .

Vogelgriep (wij spreken beslist niet over vogelpest, want dat roept nare herinneringen op) is het gesprek van de dag.

Vooral nu de dagbladen, televisie en radio erop zijn gedoken groeit de angst. Logisch, ze verwijzen naar de rampzalige Spaanse griep die in het begin van de vorige eeuw miljoenen slachtoffers maakte. Maar hoe moet je dat dan krijgen, die vogelgriep? Of liever: hoe vermijd je het?

Ga in de eerste plaats contact met (vreemd) pluimvee uit de weg. En volgens de European Food Safety Authority, zo las ik vandaag, moet je geen rauwe eieren eten en vlees van gevogelte goed bakken. In theorie ‘zou het kunnen dat na het eten van rauw bloed van een besmet dier het vogelgriepvirus niet wordt gedood in de maag’. Of dat dan leidt tot ziekte wordt in het midden gelaten. Nou, ik heb er toch al nooit een gewoonte van gemaakt de eieren zo uit de schaal te slurpen, de tv-boutjes gaan bij ons minimaal een uur de oven in en ‘canard à la presse’ is een gerecht, waarbij eendenbloed wordt verwerkt, uit de culinaire prehistorie. Zolang er geen menselijke griepvariant de kop opsteekt is er dus geen reden tot paniek.

Toch zal ongetwijfeld de verkoop van kip en dergelijke weer een deuk oplopen, mogelijk zware averij. Nog even afgezien van het risico van stagnerende aanvoer, zoals enkele jaren geleden, zal de consument denken: ,,Nu even niet!” Hij/zij grijpt dan al snel naar meer varkensvlees, zie de ontwikkelingen in Azië. De termijnmarkt reageert al, ’t varken wordt duurder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.