200 x bekeken

Big uit voorraad leverbaar

Prognoses maken op basis van statistieken heeft soms veel weg van lopen op glad ijs, ik weet er uit de dagelijkse praktijk alles van.

Het staat of valt met de betrouwbaarheid van de gegevens. We keken dan ook op van de jongste omzetcijfers van de Bond van KI verenigingen.

Volgens de bond is het aantal inseminaties in 2005 ongeveer 7 % hoger dan in 2004. Secretaris ir. Sallevelt heeft zijn conculega’s van de particuliere organisaties gebeld en die melden ook afzetstijging. Ze hebben samen verder de stellige indruk dat het aantal herinseminaties door de zomerdip dit jaar beduidend kleiner uitvalt. Er is her en der bij de vermeerderaars wat omwisseling van bedrijfs-ki naar aankoop van sperma, maar dat zet op het totaal geen zoden aan de dijk.

Conclusie van Sallevelt: de zeugenstapel is in een jaar met minstens 7 % gegroeid. Dat staat in schril contrast met de voorlopige uitkomst van de CBS-telling in april. Die raamt de zeugenstapel 2 % kleiner dan in 2004! Toegegeven, bij de eerste publicatie van de landbouwtelling waarschuwde het CBS voorzichtig te zijn met de voorlopige resultaten, maar dit komt aan. De balans: meer zeugen, nog veel meer biggen. Op = op, maar dat duurt wel even.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.