Varkenshouderij

Achtergrond

Varkenssector heeft bodem in coronacrisis bereikt

De varkensmarkt heeft toch een flinke tik gekregen van de coronacrisis. Dat werd nog eens bevestigd tijdens een webinar van Rabobank.

‘Een tweede virus met impact’, luidde de titel van het Rabobank-webinar. Na Afrikaanse varkenspest zet nu het coronavirus de markt op zijn kop. Aanvankelijk leek het effect van corona op de varkensmarkt mee te vallen. Dat veranderde snel toen ook slachterijen stil kwamen te liggen door corona-uitbraken onder het personeel. Sectorspecialist varkenshouderij van Rabobank, René Veldman, vertelt dat sinds week 11 van dit jaar de biggenprijs 54% is gezakt en de karkasprijs van slachtvarkens 24%. De daling van de biggenprijs is wel deels een seizoenseffect.

De varkensmarkt herstelt van corona, maar de onzekerheid is nog groot. - Foto: Fotostudio Atelier 68
De varkensmarkt herstelt van corona, maar de onzekerheid is nog groot. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Bodem is bereikt

Veldman verwacht dat de bodem in de markt is bereikt, maar de basis is nog erg broos. Zijn woorden werden onderstreept door de corona-uitbraak bij Tönnies Fleisch, waardoor de slachterij in Rheda-Wiedenbrück de productie plotseling moest staken. Gastprekers op het webinar waren John de Jonge, directeur van de varkensdivisie van Vion, en POV-voorzitter Linda Janssen. De Jonge verklaart dat de varkensmarkt wel aan het herstellen is van corona, bijvoorbeeld in Zuid-Europa, maar dat de onzekerheid nog groot is.

China biedt redding

De varkensmarkt profiteert dit jaar van de goede vleesvraag uit China. Vooral Sinds maart trekt de vraag uit China sterk aan, vertelt Veldman. China is echter in trek bij meer exporteurs. Ondanks de handelsbeperkingen slagen de Verenigde Staten erin om in 22% van de Chinese importbehoefte van varkensvlees te voorzien.

De varkenshouderij heeft goede kaarten, maar we staan achteraan in de rij

De vraag uit China blijft nog wel aanhouden. De binnenlandse Chinese productie is in vergelijking met de periode voor de Afrikaanse varkenspest met 35% gezakt, tot 94 miljoen ton dit jaar. Mede door de situatie in China zegt 76% van de deelnemers aan het webinar voor de komende jaren vertrouwen te hebben in de varkensmarkt. Deze is in beginsel goed, zolang AVP wegblijft uit Duitsland en Nederland.

Veel robuuster

De varkensbedrijven staan er financieel ook veel beter voor dan enkele jaren geleden, betoogt Veldman. Rabobank heeft 6% minder geld uitstaan in de sector dan een jaar geleden. Er zijn weinig grote investeringen gedaan en er is veel afgelost. De bedrijven zijn beter gewapend tegen een toekomstig prijsdal dan in het verleden.

Nederland heeft goede bedrijven, maar de organisatie moet beter

Imago en corona

Corona is tijdens het webinar tevens aanleiding om het te hebben over het maatschappelijke debat over de varkenshouderij. Hoewel de besmettingen bij de slachterijen zitten, wordt ook de primaire sector weer bij de discussie getrokken, stelt POV-voorzitter Janssen vast. “Met feiten en cijfers over minder emissies en hergebruik van grondstoffen redden we het niet in de discussie. Door de emotie in het debat beklijft dit niet. We zullen een andere toon moeten aanslaan in de discussie. De varkenshouderij heeft goede kaarten, maar we staan achteraan in de rij.”

Ketens als oplossing

Hét antwoord op de maatschappelijke onvrede heeft ook Janssen niet. De Jonge van Vion is van mening dat de varkenshouderij als keten de discussie moet aangaan. “Nederland heeft goede bedrijven, maar de organisatie moet beter.” Hij voert drie redenen aan:

  1. Om de markt beter te bedienen;
  2. Om de faalkosten te verlagen;
  3. Om het maatschappelijke debat aan te gaan.
Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.