Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt blijft geplaagd door corona

De sluiting van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück gaat gevolgen hebben voor de Nederlandse markt.

Corona blijft de slachtsector bezighouden. Op de dag dat bekend wordt dat Van Rooi Meat in Helmond weer volop mag gaan slachten, sluit de grootste Duitse slachterij zijn deuren. Met een capaciteit van 60.000 varkens per dag heeft Tönnies dezelfde capaciteit als alle Nederlandse varkensslachterijen bij elkaar. In het slachthuis in Rheda-Wiedenbrück worden dagelijks 20.000 varkens geslacht.

Extra slachtdieren afgezet in Duitsland

Dat gaat ook de Nederlandse boer merken. Door het stropen van de afzet hier, zetten Nederlandse handelaren de afgelopen weken extra slachtdieren af in Duitsland. Maar met de aderlating in de Duitse slachtcapaciteit is de kans groot dat die hulp om het Nederlandse overschot weg te werken voorbij is.

En dat terwijl de Duitse varkensmarkt eind vorige week juist een vriendelijker ondertoon leek te krijgen. Het aanbod van varkens is beperkt door de krapte op de biggenmarkt vier maanden geleden en slachterijen toonden daardoor meer kooplust. Maar die is nu in een klap weer naar de achtergrond geraakt. Want zelfs een gering aanbod is al snel vraagdekkend als de grootste slachterij van het land stil valt.

Trek op Beter Leven-varkens

Op de vleesmarkt is het beeld niet anders dan voorgaande weken: de vleesverkopen in de supermarkten blijven goed lopen. Volgens handelaren is er daardoor echt trek op Beter Leven-varkens. Geplande leveringen worden naar voren gehaald om maar aan de vraag te kunnen voldoen.

Het industrievlees wacht nog met smart op het aantrekken van de export. Zuid-Europese markten herstellen maar moeizaam door het uitblijven van toerisme. Ook het herstel van de afzet aan horeca en foodservice gaat trager dan slachterijen graag zouden zien.

Het signaal van de DCA Beursprijs 2.0, die deze week met € 1,52 per kilo geslacht gewicht een cent hoger staat dan vorige week, werd niet opgevolgd door slachterijen. Vion houdt zijn notering onveranderd op € 1,66 per kilo geslacht gewicht (€ 1,523 ex btw), Compaxo blijft op € 1,43 per kilo en Van Rooi Meat houdt zijn basisprijs ook deze week op € 1,44 per kilo.

Prijsverlaging zou tot onrust leiden

Voortzetting van de stabiele koers lijkt ook dat wat voor komende weken in het vat zit. Een prijsverlaging zou onrust geven onder boeren die nu bereidwillig meewerken hun dieren langer in de hokken te houden bij gebrek aan slachtcapaciteit. Bij prijsverlaging wil iedereen direct leveren en achterstanden inlopen, een druk waarbij ook slachterijen niet gebaad zijn.

Ruimte omhoog lijkt er in de vleesafzet niet. Naast het trage herstel van de inlandse markt, krijgt China nog ruime aanvoer van goedkoop vlees uit Noord- en Zuid Amerika, waardoor een hogere prijs bedingen er nog niet in lijkt te zitten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.