Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Filevorming tot in het biggenhok

De varkensmarkt stroopt op. Nu steeds meer zware varkens noodgedwongen blijven liggen, is er ook geen plek om biggen op te leggen.

En zo reikt de filevorming vanuit de slachterij al tot op menige biggenafdeling. Dat na Nederland zich nu dezelfde problemen in Duitsland ontvouwen, vergroot het overschot aan varkens alleen maar verder. De haperingen in de doorstroming duren daardoor langer.

Biggenaanbod groeit

Handelaren merken bovendien dat het biggenaanbod begint toe te nemen. Gesloten bedrijven die geen varkens kunnen leveren, proberen de druk in de bezetting te verlichten door afscheid te nemen van koppels biggen. Zelfs koppels met borgen en gelten komen daardoor weer beschikbaar.

Hitteprotocol remmende factor

Een andere remmende factor is het hitteprotocol. Dat is sinds woensdag 24 juni weer in werking getreden. Daardoor wordt verlading lastiger. Op korte afstanden inlands is dat nog wel te doen, maar bij biggen die voor export weg gaan is het een extra belemmerende factor.

Dit alles maakt het verschil tussen de stand van de noteringen en de prijzen op de spotmarkt alleen maar groter. Waar de vraagprijs voor biggen afgeleid van de noteringen met een toeslag en btw al snel boven de € 60 ligt, wordt op de spotmarkt € 50 geboden. Vrije koppels blijven daardoor bij de vermeerderaar liggen. En kopers wachten ondertussen rustig af, want volgende week zijn ze vast niet duurder.

Deze week zijn ze echter ook niet goedkoper. De noteringen maken in deze onrustige markt een pas op de plaats. De DCA BestPigletPrice blijft staan op € 45 per big en Vion houdt zijn biggenprijs op € 46,50 (€ 42,66 ex. btw) per dier. Ook de Duitse Vereinigungs Ferkelpreis staat nog altijd onveranderd op € 55 per big.

Prognose: prijsdruk stijgt.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Laatste reacties

 • DRdewit

  Wat nu gebeurd heb ik in 40 jaar nog niet mee ge maakt varkens die met heel veel moeite nog weg komen word 30 euro achteraan gegooid biggen voor export spanje gaan weg voor 47 euro minder dan de kale dca prijs Duitsland koopt niks en de koppelingen 60 euro laten betalen verloren jaar voor de mesters kan beter even wachten met op leggen tot begin juni dan kom je in november met varken en met een week of drie krijg je de biggen wel voor 40 euro

 • M. Taken

  Wat zeker niet verstandig is, is om nu geen bodem in de Markt te leggen. Leuk dat in drie weken de biggen 40 euro zijn en de vleesvarkens €1,30 dan hebben wij als sector weer alles voor de slachterij betaald. Tegenwoordig is er prijsdruk als er weinig geslacht wordt, want er dan varkens boven de markt hangen. Er is prijsdruk als er veel geslacht wordt. Dus vanaf nu kunnen we zeggen er is altijd prijsdruk.

  Advies voor de toekomst voor de slachterijen is dan ook. Slacht de ene week weinig en de week erop veel, dan is er altijd een reden de prijs te drukken. Hoe simpel is het eigenlijk!

 • varken23

  Het probleem is dat de faalkosten van de gehele keten ( horizontaal en verticaal) bij de boer neergelegd worden.

  Het voer zou dit jaar spotgoedkoop moeten zijn. Er zijn tenslotte veel minder dieren op de aardbol door de varkenspest en graantelers met name in Amerika klagen over extreem lage graanprijzen.

 • DRdewit

  Het word voor de mester een verloren jaar varkens volgende week om laag en de mester maar biggen op leggen als iedereen is zij volgende week even geen biggen of voor 40 euro dan gelden ze. over een week ook 40 euro nu word de prijs bepaald door een paar idiote handelaren uit het oosten die biggen hebben zitten kopen voor wezereems plus 10 als je die thuis krijgt als mester kan je beter het licht uur doen en de stal op slot varkens snijden ze in drie stukken en gaan in een doos naar China moet 30 euro achteraan vertelde mij een slachterij dan weet je genoeg hoef je als mester voorlopig niet op betere tijden te wachten. fijne vakantie

Of registreer je om te kunnen reageren.