Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Coronabesmettingen schaden imago slachterijen

De ene na de andere slachterij krijgt te maken met grote aantallen medewerkers die corona hebben. Dit schaadt het image van de sector.

In Nederland zijn alle varkensslachterijen weer in bedrijf. Corona leek op zijn retour. Maar niets is minder waar. Sinds 17 juni ligt de grootste varkensslachterij in Duitsland plat, die van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück. De hulp van het Duitse leger is zelfs ingeroepen om deze brandhaard onder controle te krijgen.

Coronavirus moeilijk te weren uit slachterijen

Het coronavirus blijkt onnavolgbaar en heel lastig te weren uit slachterijen. Daar weten onder meer Westfleisch, Vion, en Van Rooi Meat over mee te praten. Tönnies Fleisch droeg continu uit alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om besmettingen met corona te voorkomen. Het bedrijf voerde risicogericht ook zelf coronatesten uit. En al eerder heeft de lokale overheid het personeel getest op corona.

Het bedrijf leek grip te hebben op het virus. In de eerste maanden van de pandemie zijn binnen het vleesconcern meer dan 13.000 testen afgenomen bij het personeel. Daarvan bleken er 128 positief te zijn. Een nette score, tot afgelopen woensdag. Toen bleek op de slachterij in Rheda-Wiedenbrück vier op de vijf mensen het virus bij zich te hebben.

Herkomst coronabesmettingen moeilijk te achterhalen

Gereon Schulze Althoff is leider van het corona-crisisteam van Tönnies Fleisch. Tijdens een persconferentie op woensdag 17 juni zei hij dat het virus uit het niets kan toeslaan en ze bij de Duitse marktleider nog geen idee hebben hoe het virus binnenkwam. De Oost-Europese werknemers keren soms ook even naar hun vaderland terug en kunnen dan het virus meebrengen. Schulze Althoff: “Mensen gaan soms naar huis en ontmoeten elkaar. Dat kunnen wij als werkgever niet voorkomen.”

Daarnaast suggereert hij dat een varkensslachterij een geschikte broedplaats is voor het virus. Bijvoorbeeld door de lage temperaturen. Maar zekerheid is daar niet over, verklaart hij ook.

Lees verder onder de foto

De regionale overheid Kreis Gütersloh voert coronatesten uit bij Tönnies Fleisch. - Foto: Werkbild
De regionale overheid Kreis Gütersloh voert coronatesten uit bij Tönnies Fleisch. - Foto: Werkbild

Corona-uitbraken schadelijk voor imago

Voor de varkensvleesketen zijn de diverse corona-uitbraken schadelijk voor het imago. De discussie gaat verder dan de slachterijen, ook richting het boerenerf. In de Tweede Kamer wordt aangedrongen op een fokverbod, mocht het dierenwelzijn in het geding zijn door onvoldoende slachtcapaciteit. Een deel van de Kamerleden wil tevens dat de minister ingrijpt bij de slachterijen.

In Duitsland is de discussie niet minder heftig. De secretaris van de Duitse Boerenbond, Bernhard Krüsken, kwam de situatie toelichten in een landelijk ochtendprogramma. Krusken: ”Tönnies brengt de hele keten in diskrediet.”

Onvrede onder burgers

Eerder bij Westfleich in Coesfeld en nu bij Tönnies in Rheda-Wiedenbrück is ook de lokale bevolking de dupe van corona bij een slachterij. In Kreis Gütersloh, waar Rheda-Wiedenbrück onder valt, zitten de scholen en kinderdagverblijven voorlopig tot de zomervakantie weer dicht. De burgers klagen steen en been over de aanscherping van de coronamaatregelen. Volgens een persbericht krijgen de lokale autoriteiten veel boze mails en telefoontjes van burgers.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • agratax(1)

 • Snel

  De reinste flauwekul, WAAROM DAN KEES?????? Omdat er veel buitenlanders werken, je kunt `t ook andersom beredeneren, mensen hier zijn te lui of verwend dat ze dit werk niet willen doen of nog anders de uitkeringen liggen veel te hoog dat ze te makkelijk thuis kunnen blijven zitten niks doen. Omdat de linkse NGO`s daar weer op inhakken? We moeten ons niet alles aan laten praten.

 • Gerd

  Tönies is geen gemakkelijke werkgever - 30% van de werknemers zijn uitzendkrachten en hij had geen huisadres.

  Vanwege de verdenking van een virus gingen velen van hen vroeg naar huis om de quarantaine te vermijden.

 • Kees van Dooren

  @snel, ik verzin dit niet. Ik observeer slechts wat er gebeurd en maak daar melding van. Corona bij Tönnies in RW is landelijk nieuws en houdt de politiek op alle niveaus bezig in Duitsland.

 • boer a

  Kees, observeer dan breder wat er gebeurd en niet alleen zoals de linkse media.
  Trump wil minder gaan testen op corona want dan zijn er minder besmettingen...
  In het onderwijs in niet bekend hoeveel leerkrachten en leerlingen er besmet zijn want ze worden niet getest, en kunnen dus gewoon open blijven.
  Ik hoorde pas van een bedrijf waar 12 van de 14 medewerkers corona hadden, maar had niets met slachten te maken???

 • Oké dan

  Kees kijk eens op de website van Maurice de Hond. Ga eens met hem praten over het artikel over slachthuizen, schrijf daar maar eens een artikel over.

  www maurice nl/2020/05/26/slachthuizen-en-waarom-het-zo-mis-gaat-met-ons-rivm-beleid/

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.