Varkenshouderij

Achtergrond 14 reacties

Vliegtuigen vol zeugen voor China

Voor fokkerijorganisaties breken gouden tijden aan. De Chinese varkenssector zet alles op alles om de productie op te schroeven die als gevolg van Afrikaanse varkenspest is gehalveerd.

De behoefte aan fokvarkens in China lijkt oneindig. Het blijft schatten, maar insiders noemen aantallen van 10 miljoen F1-gelten. Wel is zeker dat de herbevolking van de Chinese varkensstallen is gestart. Veel varkens zijn afkomstig uit Frankrijk. De Franse fokkerijorganisatie Axiom heeft dit jaar vier vrachten varkens naar China gevlogen, in totaal 3.600 dieren. Het derde transport van Axiom staat gepland voor half mei. Ook Topigs Norsvin draagt zijn steentje bij. Het Nederlandse fokbedrijf heeft 500 beren van een Frans nucleusbedrijf naar China gevlogen, bestemd voor hun Chinese partner. Frankrijk onderhoudt traditioneel goede relaties met de meeste landen. De Franse geneticabedrijven profiteren daarvan.

Vanaf de luchthaven in Brest vertrekt afgelopen maart een Boeing 747-800-vrachtvliegtuig met fokvarkens naar China. De bestemming is Taiyuan Wusu, provincie Schanxi. - Foto: ANP
Vanaf de luchthaven in Brest vertrekt afgelopen maart een Boeing 747-800-vrachtvliegtuig met fokvarkens naar China. De bestemming is Taiyuan Wusu, provincie Schanxi. - Foto: ANP

Nucléus

Een andere geneticaleverancier is het Franse Nucléus. Exportmanager Julien Rogon van Nucléus vertelt dat het bedrijf dit jaar al 1.000 fokdieren naar China vloog. Door de coronaperikelen ligt het luchtverkeer al een tijd vrijwel plat. Niettemin probeert Nucléus zo snel mogelijk het tweede koppel fokvarkens aan China te leveren.

Explosief groeiende Chinese vraag naar genetica

Fokkerijorganisaties sorteren al een tijd voor op de explosief groeiende Chinese vraag naar genetica. Jim Schirmer van fokkerijbedrijf Choice Genetics is verantwoordelijk voor de Aziatische markt. Hij vertelt dat het bedrijf in 2019 de capaciteit uitbreidde, meer fokbedrijven begon en het fokprogramma aanpaste. Allemaal maatregelen om China te voorzien van nieuwe varkens. Jim Schirmer: “In de tweede helft van 2020 verwacht ik een aantrekkende vraag uit China en in 2021 een ware verkooppiek.”

De fokzeugen van het Franse Axiom gaan in het transportvliegtuig dat de dieren naar China brengt. - Foto: Axiom
De fokzeugen van het Franse Axiom gaan in het transportvliegtuig dat de dieren naar China brengt. - Foto: Axiom

Hypor zet subfokbedrijven om naar nucleusfokkerijen

Jeroen van de Camp is regionaal salesmanager bij Hypor, de varkenstak van Hendrix Genetics. Hij kijkt vanzelf ook vooruit. Hypor heeft in zowel Frankrijk als in de Verenigde Staten subfokbedrijven omgezet naar nucleusfokkerijen. Op jaarbasis kunnen deze bedrijven samen minstens 10.000 zuiverelijnsdieren voor China produceren, boven de bestaande capaciteit.

Productie ter plaatse

Alleen de VS, Canada, Frankrijk, Denemarken en Engeland hebben een overeenkomst om fokvarkens aan China te leveren. Handelsoorlogen, geopolitieke spanningen of ruzie over de arrestatie van de Chinese topvrouw van telecombedrijf Huawei door Canada zijn zomaar wat voorbeelden waarom de export van fokdieren kan vastlopen. Voor fokkerijbedrijven zijn dit redenen om ook ter plaatse varkens te produceren en met lokale partners te werken. Genus, het moederbedrijf van PIC, is afgelopen oktober een partnerschap aangegaan met het Chinese staatsbedrijf Beijing Capital Agribusiness (BCA). BCA gaat voortaan ook PIC-genetica distribueren in China. Daarnaast heeft PIC eigen kernfokbedrijven in China en fokbedrijven onder contract. Dat is gelukkig voor het bedrijf, want export van fokdieren van Amerika naar China ligt als gevolg van de handelsoorlog tussen beide landen een tijd stil. Desondanks is PIC-manager Ernst van Orsouw positief. Van Orsouw is verantwoordelijk voor strategie en marketing en nauw betrokken bij de Chinese markt. Hij verwacht dat PIC nog dit jaar fokvarkens vanuit de VS naar China vliegt.

Chinezen verwelkomen eerste batch Franse varkens, in maart dit jaar. - Foto: Nucléus
Chinezen verwelkomen eerste batch Franse varkens, in maart dit jaar. - Foto: Nucléus

Nucléus al meer dan twintig jaar actief

De recente vluchten met varkens aan boord vertrokken vanuit Frankrijk. Nucléus is bovendien al meer dan twintig jaar actief in China en startte in 2015 een kernfokbedrijf, in de provincie Henan. Op dit bedrijf liggen 2.000 zeugen, van vier rassen: Landras, Large-White, Duroc en Piétrain.

Grenzen aan wederopbouw

In een jaar tijd alle Chinese varkensstallen weer vol rijden, is om diverse redenen onmogelijk. In de eerste plaats zijn er niet genoeg fokdieren. Jeroen van de Camp van Hypor vertelt dat hun volledige productie zowel in, als voor China voor dit jaar al verkocht is. Van de Camp: “Je kunt zoveel produceren als je wilt. Eigenlijk is de vraag onbegrensd.” Nucléus is voornemens dit jaar 6.000 dieren van Frankrijk naar China te vliegen. Axiom zal dit jaar elke drie maanden een batch van 1.500 tot 2.000 dieren naar China verschepen. Maar er is een grens. De bedrijven moeten hun bestaande klanten ook voorzien van nieuwe genetica.

Logistiek

Een andere beperkende factor is de logistiek. Dat geldt vooral nu omdat de meeste vliegtuigen aan de grond staan wegens corona.

Het kernfokbedrijf van het Franse bedrijf Nucléus in de Chinese provincie Henin. Hier liggen bijna 2.000 zeugen. - Foto: Nucléus
Het kernfokbedrijf van het Franse bedrijf Nucléus in de Chinese provincie Henin. Hier liggen bijna 2.000 zeugen. - Foto: Nucléus

Diergezondheid

De derde en zeker niet onbelangrijkste, limiterende factor is de diergezondheid. Exportvarkens voor China moeten sowieso vrij zijn van PRRS, APP en mycoplasma. Maar in China moeten ze ook een veilig plekje krijgen, zodat het risico minimaal is dat ze ten prooi vallen aan het AVP-virus. Sigrid Willems is exportleider bij het Franse Axiom. Ze legt uit dat hun varkens die naar China gingen ter plaatse 45 dagen in quarantaine gaan. Daarna kwamen deze in splinternieuwe stallen terecht. Ook heeft Axiom drie mensen ter plaatse voor begeleiding van hun afnemers. Het is overigens zo dat alle fokbedrijven die in China werken, daar teams hebben voor de technische en veterinaire ondersteuning van hun klanten.

In China is veel ambitie. Maar er zijn ook zorgen. Er zijn meer mensen nodig met vakkennis, ook voor een brede invoering van goede bioveiligheid

Pic-manager Ernst van Orsouw

Belang van goede bioveiligheid

Van Orsouw en zijn collega’s zien dat de Chinezen zich inmiddels bewust zijn van het belang van goede bioveiligheid. Ze hebben veel leergeld betaald. Desondanks blijft het gevaar van besmetting met AVP aanzienlijk. Van Orsouw: “In China is veel ambitie. Maar er zijn ook zorgen. Er zijn meer mensen nodig met vakkennis, ook voor een brede invoering van goede bioveiligheid. China zal net als Rusland moeten leren omgaan met AVP.”

Nieuwe gedaante

Voordeel voor China is dat juist de grote en doorgaans goed ingerichte bedrijven investeren in fokmateriaal. Op deze bedrijven is bioveiligheid inmiddels redelijk tot goed geborgd. De fokbedrijven richten zich allemaal op deze doelgroep. Deze bedrijven hebben geld en kunnen het zich met de hoge varkensprijzen van € 5 per kilo levend gewicht zelfs permitteren als ze een keer een bedrijf moeten ruimen dat opnieuw besmet raakt.

‘Nieuwe’ varkenshouderij in China

Het AVP-virus zal dus ook leiden tot een ’nieuwe’ varkenshouderij in China. De kleinere bedrijven stoppen of hebben dat allang gedaan. De bedrijven die jaarlijks miljoenen varkens produceren blijven en groeien verder. De structuur verandert voorgoed. Ook vindt clustering plaats van varkensproductie en slachterijen. Allemaal maatregelen om in de toekomst voldoende varkensvlees te produceren, met minder risico op een heel grote productie-uitval.

Het begin

Fokbedrijven zijn nu vooral nog bezig met het verwerven van een goede positie op de Chinese markt. Partners zoeken, de logistiek regelen, de productie in China en elders ter wereld opvoeren, enzovoorts. Het herbevolken van de Chinese varkensstallen zal vanaf de tweede helft van dit jaar echt op stoom komen en meer structureel worden.

Lang geduld

Fokkerijorganisaties hebben lang geduld moeten hebben. Sommige zijn meer dan twintig jaar actief in China en komen pas sinds 2015 serieus toe aan zaken doen. De jaren ervoor waren lastig, laten ze weten. Dat is echt veranderd. PIC heeft wereldwijd 18% volumegroei geboekt in de tweede helft van 2019. Zonder China zou de groei 7% zijn, staat in het jaarverslag. In de tweede helft van 2019 zag PIC zijn marge in Azië 300% groeien, volledig dankzij de goede geneticaverkoop in China.

AVP vaagde ruwweg 23 miljoen zeugen weg in China

Een schatting maken van het aantal F1-zeugen dat China komende jaren nodig heeft om de varkensvleesproductie enigszins op peil te krijgen, blijft koffiedik kijken. Ernst van Orsouw houdt als vuistregel 7 tot 8 miljoen dieren aan. Evenveel als de zeugenstapel van de Verenigde Staten en Canada opgeteld. Maar hij zegt ook dat het er net zo goed 10 miljoen kunnen zijn.

Het gaat in ieder geval om onwezenlijk grote aantallen dieren. Julien Rogon van Nucléus vertelt dat honderden vliegtuigladingen met zuiverelijns-dieren nodig zijn om op termijn genoeg F1-zeugen te hebben in China. Een proces dat jaren duurt, constateert hij. Rogon zegt dat Nucléus in 2019 al meer vraag had uit China dan ze kunnen leveren. Bij andere geneticabedrijven is dat inmiddels niet anders. Het is een beeld dat blijft hangen na deze inventarisatie.

Volgens de statistieken had China voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018 45 miljoen vermeerderingszeugen. Daarvan werd zeker de helft slachtoffer van AVP, 23 miljoen dieren. Ter vergelijking: in de EU liggen 12 miljoen zeugen.

Het is niet zo dat er 23 miljoen zeugen nodig zijn in China om de productie op peil te krijgen. De biggenproductie stijgt, China gaat zwaarder slachten en kleinschalige bedrijven kopen niet opnieuw vermeerderingszeugen, voor zover ze dat al deden.

Laatste reacties

 • niet

  Is het AVP virus dan in China nu onder de knie??

 • Vhouder

  volgens paul bens duurt het nog een paar jaar voor deze zeugen gaan biggen is de draagtijd in china soms veel langer als hier

 • Vhouder

  volgend jaar komen die chinezen met vlees deze kant op en bedoel ik geen vleermuizen snitsel

 • farmerbn

  Als varkens 5 euro per kg levend gewicht opbrengen in China dan komt er geen één varken deze kant op.

 • Joortje

  Als je levende dieren aan China verkoopt moet je nooit meer zeggen dat je van dieren houdt. Misselijkmakend.

 • EL

  Chinezen hebben ook recht op goed en veilig voedsel, zodat de kans op ziektes onder de bevolking in de toekomst beperkt wordt!

 • bosdeva

  Is er dan niemand in de varkenssector die morele vraagtekens bij deze transporten zet?

 • Annem

  Hebben jullie in de varkenssector dan helemaal geen moreel besef? Want een onchristelijke, onethische en onfatsoenlijke handel is dit zeg! Levende dieren naar een land deporteren waar ze dieren levend begraven als ze ziek zijn. Waar wet-markets zijn, waarvan we inmiddels dondersgoed weten hoe ze daar met dieren omgaan. Handelaren: kijk in de spiegel voordat je dit soort geld-gedreven besluiten neemt. En als wij een orgaandonor nodig hebben, halen we m ook even uit het varken. Omdat hij zoveel op ons lijkt. Maar we sturen de hele kinderschare ook naar een land waarvan we voor de omgang met dieren aldaar, onze ogen liever sluiten?? Om te kotsen, een betere beschrijving is hier niet voor.

 • mjabrand

  SCHANDE !!! Varkens zijn geen wegwerpartikelen of produktiemachines! Het is wachten op de volgende epidemie en dan worden er weer miljoenen varkens levend begraven... ronduit afschuwelijk, wat als we dit eens met mensen zouden doen. Hoezo, beschaving??? Ik word hier heel erg misselijk van.

 • Jolein1

  hoeveel varkens zijn er DOOD aangekomen , zo ver vliegen houdt een mens ook niet vol in een hokje

 • Jolein1

  Schikbarend artikel , gelukkig is de NIEUWE TREND om GEEN VLEES MEER TE ETEN , JUIST DOOR DIT SOORT BEELDEN

 • Koeienboer

  Heerlijk die reacties van onze dierenvriendjes... Beseffen jullie uberhaupt hoeveel mensen daar aan de andere kant van de wereld gevoed moeten worden??? Als er biggen dood aankomen worden ze ook niet betaald, dus daar zal echt wel voor gezorgd worden lieve mensjes die zo emotioneel reageren...

 • varken23

  Ze zijn tegen vlees productie voor export naar landen als China. Met het exporteren van uitgangsmateriaal, kan China zijn varkensstapel opnieuw op peil brengen waardoor de export van vlees op de midden lange termijn aanzienlijk zal afnemen. Verder zijn de nieuwe megabedrijven in China misschien wel erg groot maar de stallen worden wel gebouwd naar Nederlands voorbeeld. Dus de dierenvrienden kunnen wel kritiek hebben op fokkerij organisaties met de export van dieren naar landen als China, maar hebben niet in de gaten dat de verschillen tussen Nederland en andere landen steeds kleiner worden voor wat betreft dierenwelzijn en milieu.

 • farmerbn

  Hoeveel mensen gaan met het vliegtuig naar China op vakantie? Ik begrijp die mensen niet. De mensenrechten worden daar niet gerespecteerd en toch gaan ze daar naar toe op vakantie. Op vakantie dus gewoon voor de fun. Zomaar, niet eens om die mensen voedsel te laten produceren. En die mensen die terugkwamen van China namen ook nog het corona virus mee. Menstransport naar China zou verboden moeten worden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.