Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vion houdt varkensprijs gelijk

Vion houdt zijn vleesvarkensnotering onveranderd op € 1,60 per kilo geslacht gewicht (€ 1,468 per kilo exclusief btw). Dit is het gevolg van stabilisatie op de Duitse varkensmarkt.

Vorige week stelde het vleesconcern gedurende de week zijn notering nog bij nadat de Duitse markt onverwacht onveranderd noteerde. Een aanvankelijke prijsval van 9 cent werd teruggebracht naar 5 cent. Hoewel de prijsdruk nog niet uit de markt is, wordt die stabiele koers deze week in de Vion-notering doorgetrokken. Dat deed ook DCA, die zijn Beursprijs 2.0 onveranderd op € 1,43 laat staan deze week.

Aanbod op varkensmarkt neemt af

De korte werkweek ondersteunt de vleesmarkt, volgens Vion. Doordat Hemelvaartsdag uitvalt als slachtdag, is de hoeveelheid vlees dat deze week van de slachtbanden rolt minder groot. Dat geeft minder druk op de vleesmarkt.

Deze en volgende week kijken slachterijen met bovengemiddelde interesse naar de ontwikkeling van het gemiddelde slachtgewicht. Als dat niet oploopt in deze korte werkweek, bevestigt dat het gevoel dat leeft dat het aanbod op de varkensmarkt afneemt.

Een ander lichtpunt is dat de export naar Azië voor de meeste vleesdelen voor gelijke of licht hogere prijzen kunnen worden afgezet. Voor twee belangrijke stromen is dat nog niet het geval: de hammen en de bijproducten verkeren nog altijd onder prijsdruk.

Het is nog te vroeg om te stellen dat de bodem in de markt is bereikt, maar het signaal van de Duitse producenten en slachterijen wordt in Europa breed opgepakt. De neergaande prijsspiraal is gestopt, maar prijsdruk is nog niet van tafel.

Prognose: prijsdruk

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • grolschzetor

    Gewichten zakken en varkens schuiven door....? Klopt niet. Daarnaast gaan ze zaterdag slachten...

Of registreer je om te kunnen reageren.