Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Varkensmarkt komt tot rust

Na weken van enorme prijsval lijkt de bodem van de varkensmarkt in zicht. Een krachtig signaal uit Duitsland vond brede steun in omliggende landen. Maar het is nog te vroeg om te juichen.

De rust keert weer wat terug op de varkensmarkt. Na een zich steeds versnellende prijsval kwamen de Duitse boeren en slachterijen vorige week tot het inzicht dat geen van beide voordeel had bij de snelle prijsdaling. Slachterijen moeten het inkoopvoordeel van de lagere varkensprijs aan de achterkant van de slachterij weer inleveren aan de vleesinkopers die ook lagere prijzen bedingen. Vrij onverwacht gooiden ze een parachute uit door niet verder te verlagen, maar hun noteringen te laten staan op € 1,60 per kilo geslacht gewicht.

Minder uitzichtloos op varkensmarkt

Met versoepelingen van de corona-aanpak in het vooruitzicht, waarbij in Duitsland ook de restaurants onder voorwaarden weer open mogen, verandert de stemming. Het voelt minder uitzichtloos als in elk geval op onderdelen zicht is op verlichting. Dat geeft het gevoel dat er weer vooruitgang in zit. En met horecagelegenheden die nu compleet zonder voorraad zitten, wordt gerekend dat deze algehele stemmingsverbetering ook direct een impuls voor de varkensmarkt inhoudt door de herbevoorrading.

Slachterijen blijven doorslachten

Ook het feit dat uit onderzoeken bleek dat Duits slachterijpersoneel niet massaal besmet is met corona, en dat individuele haarden in slachterijen slechts incidenten zijn, neemt spanning weg. Amerikaanse toestanden zijn hier niet aan de orde. Ook dat levert een positieve bijdrage aan de rust in de markt en het vertrouwen in herstel.

Het kraakheldere Duitse signaal had ook direct effect in omliggende landen. In de Europese varkensprijsvergelijking worden niet alleen in Nederland (€ 1,391 per kilo geslacht gewicht), maar ook in Denemarken (€ 1,758), België (€ 1,297) en Oostenrijk (€ 1,468) stabiele prijzen vermeld. Daarbij valt volgens varkensvakbond ISN op dat de Deense notering, die vorige week nog ruim 8 cent inleverde, nog boven het niveau van vorig jaar ligt. In de andere genoemde landen is dat niet meer het geval.

Een andere opsteker komt uit het door corona zwaar getroffen Spanje. Ook daar zijn tekenen dat de marktsituatie normaliseert. De slachtcapaciteit is door de maatregelen en de ziekmeldingen van slachtpersoneel nog niet volledig hersteld, maar sinds 2 weken lopen de slachtgewichten wel terug. Ook hebben grote Amerikaanse slachterijen aangekondigd de export te beperken en zich meer te richten op het beleveren van de inlandse markt. De prijsdruk in Azië neemt daardoor af.

Nederlandse noteringen onveranderd

Op de Nederlandse markt noteren de DCA Beursprijs 2.0 (€ 1,43) en Vion (€ 1,60 = € 1,468 per kilo ex btw) deze week onveranderd. De korte werkweek ondersteunt de vleesmarkt volgens Vion. Doordat Hemelvaartsdag uitvalt, is de hoeveelheid vlees dat deze week van de slachtbanden rolt minder groot. Vraag en aanbod op de vleesmarkt zijn daardoor beter in balans. De houdbaarheid van dat argument is echter beperkt. Zo is volgende week een volle slachtweek, waarbij een aantal slachterijen ook op zaterdag slachten. Het is daarmee nog te vroeg om te concluderen dat de prijsdruk volledig uit de markt is.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • M. Taken

    Duitsland gaat waarschijnlijk morgen licht plusje laten zien

  • M. Taken

    Kijk plus 6

Of registreer je om te kunnen reageren.