Varkenshouderij

Achtergrond

Onrustige markt remt Beursprijs

Het contrast met vorige week is groot. Waar de DCA Beursprijs 2.0 toen nog 8 cent per kilo kon bijboeken, maakt de notering deze week een pas op de plaats.

Het is onrustig op de varkensmarkt. Nadat het sluiten exportmarkten en veranderen van marktstromen voor een prijsdalingen zorgden, gaat het corona-dossier een nieuw hoofdstuk in. Zorgen over overdracht van de aandoening onder slachtpersoneel houden de markt nu in hun greep. Niet alleen besmette medewerkers worden geïsoleerd, hele slachterijen worden stilgelegd. Dat geef onzekerheid en onrust in de markt.

Veel vraag naar barbecue-producten

Daarentegen loopt de afzet richting de supermarkten erg goed door het mooie weer en de naderende Pinksterdagen. De stijgende vraag naar spiezen, speklapjes en barbecue-worstjes zorgde deze week voor een duidelijk positievere stemming dan afgelopen weken. En het mooie weer lijkt vorlopig nog niet voorbij.

Aan de andere kant blijft de afzet naar de industrie en export achter bij de verwachtingen. Het lukt de Europese exporteurs nog niet om in Azië hogere prijzen te bedingen. Sterker nog; China laat de prijs voor bijproducten in juni zelfs zakken.

Duitse varkensprijs stabiliseert

Het is daardoor niet verrassend dat de opmars van de Duitse varkensprijs deze week al weer is gestuit. € 1,66 is en blijft het prijsniveau van de toonaangevende Duitse noteringen. Daar lijkt ook komende week geen verandering in te komen. Internetbeurs Teleporc sloot beide veilingen deze week op € 1,72 per kilo geslacht gewicht. Een niveau dat een stabiele markt weerspiegelt.

In dit krachtenveld besloten de handelaren die de DCA Beursprijs 2.0 samenstellen ook voor een onveranderde prijs te kiezen. In schril contrast met de prijsstijging van 8 cent vorige week, blijft de notering deze week staan op € 1,51 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs per kilo levend gewicht blijft staan op € 1,21 per kilo.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.