Foto: ANP VarkensAchtergrond

Meer AVP onder wilde zwijnen dan vorig jaar

Het aantal wilde zwijnen in Oost-Europa dat met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet is lijkt sneller toe te nemen. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van gegevens van het Animal Disease Notification System (ADNS) van de Europese Commissie.

In het eerste kwartaal zijn in de hele Europese Unie 4.085 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Dat komt neer op 60% van het totaal aantal zwijnen dat over heel 2019 werd aangetroffen. In Polen en Hongarije zijn al meer dan driekwart van het aantal besmette dieren in 2019 aangetroffen. De GD merkt bij deze aantallen op dat niet alle zwijnen die aan AVP gestorven zijn getest worden.

Intensievere jacht

Aan de andere kant wordt er intensiever gejaagd op zwijnen en gezocht naar karkassen van zwijnen. Dat kan een verklaring zijn voor de stijging in het aantal besmette dieren. Daar waar Europese landen meer testen, gebeurt dat in omringende landen als Oekraïne en Wit-Rusland niet.

Ondanks het toenemende aantal besmettingen onder wilde zwijnen blijft de situatie onder gehouden varkens rustiger. Met 214 bevestigde besmettingen op varkensbedrijven ligt het percentage besmettingen in het eerste kwartaal op 11% van het totaal in 2019. De meeste besmette bedrijven liggen nog altijd in Roemenië, daar gaat het vaak om zogenaamde backyardbedrijven maar ook grotere varkensbedrijven raken besmet. In Hongarije is in het eerste kwartaal geen varkensbedrijf besmet geraakt. In Polen is één bedrijf besmet geraakt.

Beheer
WP Admin