Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Duitse varkensprijs gaat omhoog

Het afvlakken van de prijsdaling heeft rust gebracht in de Nederlandse varkensmarkt. De verkoopafdelingen van slachterijen vertalen het prijsniveau door bij hun verkoopgesprekken en zo wordt de neergaande prijsspiraal doorbroken.

Met het versoepelen van de coronamaatregelen verbetert ook de stemming. En met de heropening van horecagelegenheden die nu compleet zonder voorraad zitten, wordt erop gerekend dat de herbevoorrading direct een impuls voor de varkensmarkt inhoudt.

De Duitse marktpartijen nemen daar alvast een voorschot op. Na de stabiele notering vorige week, staat er nu een plus op de borden. En bovendien een prijsstijging die ertoe doet. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote slachterijen gaan van € 1,60 naar € 1,66 per kilo. Dat is een grotere stap omhoog dan uit het verloop van internetveiling Teleporc kon worden verwacht. Die eindigde op de dinsdagveiling op € 1,68 per kilo. Een prijsverschil van 5 cent is de afstand die beide noteringen doorgaans van elkaar hebben.

Impulsen voor grote stappen varkensprijs ontbreken

De plus is ook groter dan Nederlandse slachterijen qua verkoop in de markt zien gebeuren. De verkopen lopen op gelijk niveau door, maar impulsen voor grote stappen ontbreken. Wat mee kan spelen, is dat de Europese aanbieders in Azië onderhandelen over de contracten voor juni. Doordat de exportstroom uit Amerika afneemt, leunt Europa nu wat achterover in de onderhandelingen. Kunnen schermen met stijgende prijzen in eigen land ondersteunt dan de onderhandelingspositie verder.

De Duitse prijsstijging zet in Nederland Van Rooi Meat aan ook te verhogen. Een plus van 3 cent brengt de varkensprijs van deze slachterij op € 1,41 per kilo. Compaxo (€ 1,37) en Pali Group (€ 1,39) noteren net als Vion (€ 1,60, € 1,47 ex. btw) en de DCA Beursprijs (€ 1,43) onveranderd deze week.

Krapte op bigenmarkt wordt voelbaar na Pinksteren

Het aanbod van varkens is niet groot, maar in deze korte werkweken ruim voldoende om in de vraag te voorzien. Maar het aanbod slinkt wel. Varkenshandelaren verwachten dat na Pinksteren het effect van de krapte op de biggenmarkt begin dit jaar echt tot uiting komt op de varkensmarkt.

Prognose: licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.