Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Varkensmarkt stabiel maar niet gerust

De varkensmarkt kent momenteel twee stromen: de Beter Leven-varkens die vlot worden opgenomen en reguliere varkens. Daarbij wordt eerder op de rem getrapt dan gas gegeven.

Door het naar voren halen van leveringen hebben slachterijen de piekvraag van de supermarkten kunnen verwerken. Volgens slachterijen is er geen sprake van een tekort aan Beter Leven-dieren.

Nu het hamsteren voorbij is en er ook uit voorraad geconsumeerd gaat worden, neemt ook de vraag wat af. Slachterijen verwachten daardoor de vraag naar Beter Leven-vlees goed te kunnen voorzien.

Varkensmarkt loopt beter dan verwacht

In totaliteit loopt de varkensmarkt deze week beter dan verwacht. Duitse varkensvakbond ISN signaleert dat een iets teruglopend aanbod van slachtrijpe dieren vlot wordt opgenomen door de Duitse slachterijen. Nederlandse handelaren onderstrepen dat beeld. Zowel de afzet in Duitsland als ook Nederland loopt vlot. Handelaren die afgelopen weken partijen over hielden, zijn nu wel weer bij met de planning.

De varkensprijs weerspiegelt dit beeld. Na weken van prijsval maken de meeste noteringen een pas zijwaarts. De DCA Beursprijs (€ 1,77), Vion (€ 1,95) en Van Rooi Meat (€ 1,70) noteren onveranderd. Compaxo, die vorige week een cent minder verlaagde van Van Rooi, noteert nu wel -1 en komt ook op € 1,70 per kilo geslacht gewicht. De Duitse varkensprijs noteert voor de tweede week op rij prijshoudend op € 1,89 per kilo.

Prijsval gestopt, stemming nog bedrukt

Ondanks het feit dat de prijsval gestopt, is de stemming in de markt bedrukt. Waar sommige handelaren vorige week nog dachten dat een prijsverhoging er nog wel eens in kon zitten, heeft dat gevoel plaats gemaakt voor bezorgdheid. Verschillende varkenshandelaren spreken voorzichtig hun ongerustheid uit over de spanning die in de markt hangt.

Slachterijen wijzen op de moeizame afzet. Zo werkt Vion zowel in Nederland als Duitsland met voorlopige varkensprijzen, die dan gaandeweg de week definitief worden vastgesteld. Dat gebeurt niet uit weelde, maar het tekent de onzekere marktomstandigheden die in het sleepspoor van de coronamaatregelen ontstaan.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • Peetersagro

  Spreken jullie meer slachterijen als alleen Vion??

 • M. Taken

  Ja precies, vion heeft in 2019 nog maar 13,8% marktaandeel in dld. Daar komt nog bij dat de gevraagde producten zoals WORST Tönnies het speelveld in handen heeft.

  Ik geloof er helemaal niks van dat mensen minder vlees eten, maar hun eetpatroon aanpassen. Geen Luxe vleesprodukten zoals Rosé, maar gewoon simpel varkensvlees als avond eten. Of denken wij nu dat italië, spanje, frankrijk die verplicht thuis zitten stoppen met vlees eten.

  Het wordt mooi weer, wij gaan in ieder geval alvast de bbq klaar zetten voor het weekeinde

 • M. Taken

  Vorige week schreef ik al dat ze naar varkens vroegen en wat is deze week gebeurd; dld slacht deze week 54.000 varkens minder met een terug lopend Gewicht.
  Tja ik blijf bij mijn mening dat de er vanuit een bepaalde hoek geprobeerd wordt negatief over de markt te praten omdat ze aan de afzetkant geen goede oplossing hebben voor de veranderende vleessoorten navraag!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.