Varkenshouderij

Achtergrond

Marktleider in varkensvlees Tönnies blijft grenzen verleggen

Duitsland is duidelijk te klein voor Tönnies Fleisch. Daarom spreekt de marktleider in varkensvlees onverbloemd over zijn internationaliseringsstrategie. Waarbij het bedrijf onder meer naar China kijkt.

Duitsland is en blijft de belangrijkste markt voor het private vleesbedrijf, maar gelijktijdig wordt geïnvesteerd in buitenlandse productielocaties en verkoopkantoren om mondiaal te groeien, luidt de toelichting op de strategie vanuit Rheda-Wiedenbrück.

In Rheda-Wiedenbrück begon slagerszoon Clemens Tönnies in 1971 met het slachten en verwerken van varkens. Bijna een halve eeuw later is het bedrijf gegroeid tot een wereldspeler in de vleessector.

De groeiambities blijven onverminderd sterk. In de toelichting op de jaarcijfers over 2019 staat dat het bedrijf er vanuit gaat dat de omzet dit jaar verder stijgt en het bedrijf blijft groeien.

Afgelopen jaar kreeg het bedrijf in Duitsland 16,7 miljoen varkens en zeugen aan de haak, een half procent meer dan in 2018. Dat is best opmerkelijk, want de Duitse varkensmarkt krimpt al een paar jaren. In 2019 zijn in Duitsland 55,1 miljoen varkens geslacht, 3% minder dan het jaar daarvoor. In een reactie laat Tönnies weten dat zijn marktaandeel duidelijk is gegroeid. Het aantal varkens van Nederlandse herkomst bleef stabiel in 2019, wordt gezegd. De meeste Nederlandse varkens komen in de slachterij in Sögel aan de haak.

Om de slachthaken in de toekomst vol te houden, is gestart met Tönnies-Partnerschaft. Varkensboeren kunnen sinds oktober 2019 een leveringsovereenkomst aangaan met Tönnies. De minimale looptijd van een overeenkomst is een jaar. Het gaat om een drie-partijencontract tussen het vleesbedrijf, de handelaar en de boer. Daarbij kiest de boer voor een dag-, week- of driewekenprijs en krijgt hij een bonus als dank voor zijn leveringstrouw.

Volgens het bedrijf is er veel animo voor contractlevering en heeft al meer dan 20% van de leveranciers getekend. Dagelijks worden nieuwe contracten getekend, luidt de reactie. Bij de aftrap van de contractleveringen was het doel een kwart van de varkensaanvoer contractueel vast te leggen.

Lees verder onder de foto.

Voor Tonnies Fleisch een historisch moment: directeur Andres Ruff (midden) tekent de samenwerkingsovereenkomst met het Chinese Dekon. - Foto: Tönnies/Ouyangje
Voor Tonnies Fleisch een historisch moment: directeur Andres Ruff (midden) tekent de samenwerkingsovereenkomst met het Chinese Dekon. - Foto: Tönnies/Ouyangje

Tönnies wil slachten buiten Europa, investeert in China

Het bedrijf maakte ruim een halfjaar geleden bekend een dochteronderneming te starten in China. Met de Chinese Dekon Group wil het een slachterij bouwen in de regio Sichuan. Het gaat om een investering van een half miljard euro, waarvan € 150 miljoen benodigd is voor de slachterij en vleesverwerkingsruimte.

De slachterij zal worden gebouwd volgens de Duitse standaard en kan om te beginnen 2 miljoen varkens per jaar verwerken. Het dochterbedrijf is een integratie. De Chinese joint venture van Tönnies strekt zich uit van de fok van varkens tot aan de verwerking van het vlees. Het is de bedoeling dat halverwege dit jaar alle details met de Chinezen zijn besproken en vastliggen. Dan komen de bedrijven met een tijdpad en start eind dit jaar de bouw van de Chinese varkensslachterij.

Tönnies mikt op groeiende Chinese varkensvleesmarkt

Tönnies heeft hoge verwachtingen van de Chinese varkensvleesmarkt. De vraag is groot en zal komende decennia sterk groeien, luidt de verklaring. Voor de kortere termijn blijft China een belangrijk afzetland voor Europees varkensvlees, verwacht Tönnies. Tonnies Fleisch: “De grote vraag naar varkensvlees uit China zal zeker nog een tijd aanhouden. We gaan ervan uit dat het zeker vijf jaar duurt voordat de Chinese varkensvleesproductie weer op peil is.”

Kansen in Engeland

Enigszins opmerkelijk is de aankoop van een Engels vleesbedrijf. Een jaar geleden is C&K Meats gekocht in Eye, in het graafschap Suffolk. Geen megabedrijf. Maar zowel Vion als Danish Crown verloren veel geld in Engeland. Tönnies Fleisch ziet daarentegen genoeg kansen in Engeland, zeker met het oog op de aanstaande brexit.

Tönnies is al langer eigenaar van het Britse vleesbedrijf Riverway Foods. Met C&K Meats heeft het bedrijf in Engeland een complete vleesketen, die ook lams- en rundvlees levert. Voordat C&K Meats eigendom werd, exporteerde Tönnies vanuit Sögel vlees voor Riverway Foods. Over Engeland laat Tönnies weinig meer los dan de eenvoudige verklaring dat ze met C&K Meats erbij goed op weg zijn op de Britse markt.

Hoewel de concurrentie er sterk is, investeert de Duitse marktleider in meer Angelsaksische landen. Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het een verkoopkantoor in Chicago opent. Een stap die past in de internationaliseringsstrategie.

Tönnies grootste worstfabrikant in Duitsland

Gelijktijdig met deze mondialisering blijft het vleesbedrijf prominent aanwezig

op de Duitse thuismarkt. Met de Zur-Muhlen Gruppe is Tönnies met afstand de grootste worstfabrikant in Duitsland. In 2017 boekte het worstenbedrijf een omzet van € 820 miljoen.

De nummer 2 op de Duitse worstmarkt is The Family Butchers. Een fusie tussen de vleesbedrijven Kemper en Reinert, die eind vorig jaar is goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteiten. Het fusiebedrijf heeft een omzet van ruim € 700 miljoen per jaar.

Slachtzeugen collecteren

Tönnies Fleisch is tevens marktleider in verwerking van zeugenvlees. Het bedrijf harkt in heel Europa slachtzeugen bij elkaar, van Spanje tot in Nederland.

Vooral voor de bereiding van worsten is zeugenvlees uitermate geschikt. Uit een eerdere analyse van Boerderij bleek dat Tönnies in Rheda-Wiedenbrück wekelijks 4.000 zeugen slacht.

Ook laat het bedrijf elders in Duitsland zeugen slachten, waarvan de karkassen vervolgens naar Rheda-Wiedenbrück gaan. De zeugen die Vion in Groenlo slacht, gaan ook naar Tönnies.

Lees verder onder de foto.

De hoofdzetel van Tönnies Fleisch zit in het Duitse Rheda-Wiedenbrück. Daar torent het bedrijfslogo hoog boven het complex uit. - Foto: Hans Prinsen
De hoofdzetel van Tönnies Fleisch zit in het Duitse Rheda-Wiedenbrück. Daar torent het bedrijfslogo hoog boven het complex uit. - Foto: Hans Prinsen

Tönnies heeft Nederlandse dependance voor aankoop varkens

Tönnies Fleisch heeft onder de naam Tönnies Livestock een eigen veehandel. De veehandel heeft een dependance in Nederland.

Voor de Nederlandse markt heeft Tönnies Livestock drie man op de weg om biggen, varkens en slachtzeugen te kopen.
Uit commercieel oogpunt wil het bedrijf geen aantallen verhandelde dieren noemen. Vanuit het hoofdkantoor in Rheda-Wiedenbrück wil Tönnies inhoudelijk niet meer kwijt over de veehandel dan dat deze zich naar tevredenheid ontwikkelt, zeer positief zelfs, zo luidt de letterlijke afsluiting.
Het Nederlandse kantoor van Tönnies Livestock zit in Enschede.

Of registreer je om te kunnen reageren.